Thursday, 18 August 2016

Mango

Mango je jedna od najranije kultivisanih voćki, gajen je u Indiji još prije pet milenijuma. Tamo raste najmanje 500 vrsta manga. Plod mu može biti okrugao, elipsast ili duguljast, a boja varira od zelene do žuto-narančaste.
Kada kupujete mango, birajte neoštećene, čvrste plodove. Za tri do pet dana oni će dozreti na sobnoj temperaturi, a ako ih stavite u frižider, mogu se čuvati oko nedjelju dana. Može se jesti zreo, ali ga koriste i zelenog, uz dodatak vinskog sirćeta, soja-sosa, soli i bibera.

Takođe, mango se može i zamrznuti, u kriškama ili kao pire. Ako se odlučite za pire, voćku oljuštite, izvadite veliku sjemenku, pa ga usitnite u mikseru, potom stavite u posudu za led, a kockice kasnije premjestite u plastičnu vrećicu. Možete ga zamrznuti i direktno u vrećici ili kutiji.
Ako zamrzavate kriške, stavite ih u vrećicu, ne dodajući šećer ili vodu, i pažljivo zatvorite. U ovom stanju može da se čuva oko godinu dana. Što se tiče sastava, u 100 grama manga ima 255 kJ, odnosno 60 kcal, 84 posto vode, gram vlakana i 15 grama šećera. Vitamina A ima 210 mikrograma, vitamina C 53, vitamina B1 – 0,05, B2 – 0,06, a B6 – 0,13 mikrograma i mikrogram vitamina E. Od mineralnih soli, najviše je kalijuma – 221 miligram, mangana – 18, kalcijuma i fosfora po deset, natrijuma tri, azota 0,4, željeza 0,8, bakra 0,12 i cinka 0,3 miligrama.


No comments:

Post a Comment