Friday, 19 August 2016

NA VAŠ VELIKI BROJ ZAHTJEVA-KRASTAVAC – LJEKOVITA SVOJSTVA

NA VAŠ VELIKI BROJ ZAHTJEVA-KRASTAVAC – LJEKOVITA SVOJSTVA



S padina Himalaja krastavac se proširio preko Azije do Egipta, gdje ga 5000 g. pr. n. e već uzgajaju. U Grčkoj krastavac se počinje uzgajati 600 g pr.n.e., a Rimljani ga prvi kisele i to u slanoj vodi. U Europi se s uzgajanjem krastavca počelo u Engleskoj, vjerovatno u 15. stoljeću. Krastavac je jednogodišnja biljka, s čekinjastom polegnutom stabljikom, s nazubljenim listovima prstastog oblika, na vrhu zašiljenima, na dugim peteljkama. Veliki tamnožuti cvjetovi lijepog su izgleda. Plod krastavca je duguljastog oblika, na površini ima bradavice, a kad dozri ima glatku površinu zelene boje. Plod je pun žućkastobijelih sjemenki koje su na jednom kraju zašiljene. Cvate u svibnju i lipnju. Specifičnog je mirisa po kumarinu i neutralnog okusa. Uzgaja se pretežno u vrtovima i na plantažama. Sabire mu se plod, list i sjeme. Od ploda dobivamo sok i sjeme, a od sjemena ulje.
Diuretično djelovanje krastavca od velike je važnosti u pojedinim dijetoterapijama, jer uz malu energetsku vrijednost, a s bogatstvom mineralnih soli i ostalih ljekovitih sastojaka, djeluje povoljno na srce i bubrege, a u dijetama za mršavljenje predstavlja pravi lijek.
Kod zapaljenja kože, sujedica i raznih nečistoća mažu se sokom od krastavaca oboljela mjesta više puta na dan, a kad se sok osuši namažu se maslinovim uljem.
– Isti postupak koristi se kod ujeda insekata, svraba i kožnih osipa.
– Kod ozeblina stavlja se na ploške narezani i osušeni krastavac na bolno mjesto, ali se prethodno malo namoči u vodi.
– Istučene sjemenke krastavca kratko vrijeme močene u vodi, dobro su ljekovito sredstvo za liječenje upale mjehura te poremećaja rada probavnog sustava, kod kožnih osipa, ekcema, čireva te hemeroida.
Sok od lista krastavca je sredstvo koje tjera na povraćanje i pomaže kod probavnih teškoća kod djece. Korijen krastavca potiče izlučivanje mokraće.
Zapadna pučka medicina krastavac rabi za liječenje kožnih bolesti, dijabetesa, reume, protiv nametnika, za zaštitu od sunca, u kozmetici, za čišćenje kožnih nečistoća, za pojačano izlučivanje mokraće i tekućine iz tijela, bolesti urinarnog trakta i želuca.
Priprema za jelo
Kod pripreme krastavaca vrlo je važno poznavati sljedeća pravila:
– Krastavac se za jelo koristi samo ako je zreo.
– Zreli krastavac ima žućkasti dio kore.
– Potpuno zeleni krastavac, bez tragova žutobijele boje, nije za jelo jer stvara težinu i izaziva nadutost.
– Krastavac se nikad ne soli, jer tada postaje teško probavljiv.
– Salatu od krastavaca treba pojesti odmah.
– Kad se priprema s kiselim mlijekom uz dodatak ulja i bijelog luka, ne stavlja se jabučni ili bilo koji drugi ocat.
– Kod pripreme salate sok od krastavaca ne smije se bacati.
– Krastavac je najzdraviji kada se jede kao jabuka.
– Kiseli krastavac štetno djeluje na bubrege i srce.
Upozorenje:
Ako se za vrijeme obilnog uživanja zasoljene salate od krastavca pije bilo koje gazirano piće može doći do jakih grčeva u crijevima, pa i do uzetosti crijeva, što se može dogoditi i ako se pije voda iza salate od krastavca.
Ljekovito djelovanje krastavaca:
– Čisti krv i kožu, od kiselih sastojka,
– rastvara mokraćnu kiselinu, što je jako važno kod kamenaca u bubregu ili mjehuru ukoliko su kamenci nastali zbog mokraćne kiseline
– povoljno utječe na smanjenje sadržaja šećera u krvi,
– prirodni je kozmetički preparat za njegu lica i tijela, daleko najbolje sredstvo za otklanjanje brojnih nečistoća kože i ublažavanje oboljenja kože
Svježi sok krastavca liječi:
– kožne bolesti na glavi, licu i rukama, lišajeve, sunčane pjege, sujedice i akne, te upalu kože , opekotine i dekubitus
– korničnu začepljenost i lijenost crijeva
– pomaže ženama u klimakteriju
– sok i oblozi od soka krastavca pomažu za jačanje vida i očiju.

No comments:

Post a Comment