Saturday, 13 August 2016

Recept za sirup od kupina

Kupina (lat: rubus fructicosus) je polužbunasta listopadna biljka koja pripada porodici ruža.
Plodovi, kao i listovi ove biljke, izuzetno su zdravi i zato se koriste za pripremu brojnih vrsta domaćih jestivih proizvoda, kao što su čaj, džem, vino ili sok.
Ovdje ćemo napisati nešto više o tome kako možemo pripremiti sirup od kupine i koje su njegove prednsoti za zdravlje.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od kupina?

– Pet kilograma svježih kupina
– Dvije kesice limuntosa
– Dva kilograma šećera

Način pripreme:

Pet kilograma svježih kupina najprije dobro operite i tokom pranja odstranite pokvarene plodove (ukoliko ih ima). Zatim, dobro oprane kupine ocijedite i prelijte vodom, pa ih kuhajte 10 minuta nakon što provre.
Kada kupine provru, pomjerite ih sa ringle i procjedite dva puta. U procijeđenu tečnost dodajte dva kilograma šećera i to dobro promješajte, a zatim vratite na ringlu da još jednom provri.
Na kraju kuhanja dodajte limuntos i sve dobro sjedinite. U međuvremenu pripremite flaše, tako što ćete ih sterilisati u rerni, pa u vrele flaše sipajte skuhan sok. Flaše povežite prvo celofanom, pa ih zatvorite i tek kada se potpuno ohlade, odložite ih na hladno i tamno mjesto.

Zašto je dobro piti sok od kupine?

Sok od kupine je izuzetno zdrav, a uz to ima i fantastičan osvježavajući ukus.
Ovo su neki razlozi zbog kojih je dobro piti ovaj sok:
– Sprječava anemiju i popravlja krvnu sliku kod osoba kod kojih je već prisutna anemija.
– Sprječava taloženje lošeg holesterola u krvi i razgrađuje već formiran holesterol.
– Snižava krvni pritisak i sprječava nagle promjene vrijednosti pritiska (nagli pad ili skok krvnog pritiska).
– Jača zidove krvnih sudova.
– Sprječava nastanak srčanih oboljenja i sprječava infarkt miokarda.
– Služi kao sredstvo za detoksikaciju organizma.
– Uništava brojne vrste štetnih bakterija koje mogu biti prisutne u organizmu (posebno efikasno uništava ešerihiju koli).
– Umanjuje šanse za nastanak osteoporoze,
– Ublažava simptome upale želučne ili crijevne sluzokože.
– Ublažava simptome upale gingive (desni).
– Snabdjeva organizam brojnim jako važnim vitaminima i mineralima (vitaminom B1, B2, C, P i sljedećim mineralima: kalcijum, željezo, kalijum, magnezijum i fosfor),
– Jača imunitet i pospješuje ukupnu otpornost organizma.
Sok odnosno sirup od kupine, ovog puta pripremljen po istoj recepturi, ali bez upotrebe šećera i limuntosa, preporučuje se i osobama sa dijabetesom, jer kod njih znatno umanjuje posljedice prisustva ove bolesti, a to su slabljenje krvnih sudova, hipertenzija i slično.
Pritom, kupine sadrže jako nizak nivo ugljenih hidrata i zato kod osoba oboljelih od dijabetesa ne podižu značajno nivo šećera u krvi.


No comments:

Post a Comment