Wednesday 24 August 2016

85 grama potočarke dnevno smanjuje rizik od bilo koje vrste raka

Svakodnevno konzumiranje listova potočarke ili dragušca (Nasturtium officinale), trajne vodene biljke koja raste na izvorima, čistim potocima, rijekama i u jarcima s čistom vodom moglo bi znatno smanjiti izglede za razvoj raka, smatraju naučnici sa Sveučilišta Ulster.

Oni su objasnili kako ta biljka koja se koristi kao ljekovito sredstvo što su ga propisivali još staroegipatski ljekari te kao hrana, smanjuje oštećenje DNA bijelih krvnih ćelija – što se smatra “okidačem” za razvoj bilo koje vrste raka. Potočarka u krvi podiže nivo korisnih spojeva i smanjuje nivo onih štetnih. Studiju su sproveli naučnici sa Sveučilišta Ulster, a rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Rezultate istraživanja u tome časopisu prije objavljivanja uvijek provjeri još jedna grupa naučnika Profesor Ian Rowland sa Sveučilišta Ulster koji je s kolegama sproveo studiju na 60 zdravih dobrovoljaca, među kojima je bilo i 30 pušača, te tvrdi da je svakodnevno konzumiranje 85 grama svježih listova potočarke tokom osam nedjelja povezano s manjim rizikom od razvoja raka u bilo kojem dijelu ljudskog organizma.


Nivo antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina povećala se, a nivo potencijalno štetnih triglicerida u krvi smanjila za prosječno 10 posto.


Rezultati su bili bolji među pušačima kod kojih je nivo antioksidanata u krvi na početku studije bio znatno niži nego kod ostatka dobrovoljaca.

Naučnici su preporučili konzumiranje svježih listova potočarke – kao salatu ili konzumiranje svježe iscijeđenog soka te biljke.


No comments:

Post a Comment