Thursday 25 August 2016

LJEKOVITOST PASTRNJAKA –LIJEK ZA KRVNE ŽILE

LJEKOVITOST PASTRNJAKA –LIJEK ZA KRVNE ŽILE



Biljka pastrnjak pripada obitelji štitariki (Familiae Umbelliferae), a ljekarnički mu je naziv Radix Pastinacae sativae s. silvestris.
Ova je biljka prirodni afrodizijak, antiskorbut, antispazmatik, dermetik, dijetetik, diuretik, holagog, kradiotonik, karminativ, rubifacijens i sedativ.
Pradomovina pastrnjaka je sjeverna Europa. Rimski car Tiberije, inače veliki obožavatelj pastrnjaka, donio ga je u Rim s obala Rajne. Zbog visokog postotka šećera neki narodi, primjerice Irci, koristili su pastrnjak za pripremanje alkoholnih napitaka.
Kod oboljenja kod kojih se stvaraju nakupine vode, pastrnjak kao dijetalno povrće, ima višestruko djelovanje. To je snažan diuretik koji izravno potiče rad bubrega, srca, pluća i jetre, koji zbog nakupina vode inače ne mogu normalno funkcionirati, a kao dijetetik pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom, kao što su zastoj mokraće, infekcije, kamenci, pijesak i bakterije. Dijete s pastrnjakom pomažu regulirati krvni tlak, posebice ako se juhama od pastrnjaka dodaju peršin ili celer.
Zapadna pučka medicina koristi pastrnjak za liječenje bolesti mjehura, vrućice, jetre, komplikacija sa želucem, bolesti bubrega, artritisa, gihta, nesanice, akni, za obloge, za jače mokrenje te za otapanje i izbacivanje kamenaca.
Visokovrijedni sastojak alkaloid pastincin koji se danas proizvodi i u čistom stanju koristi se za liječenje:
– bolesti srca kao što su stenokardije, neuroze koje se manifestiraju stezanjem krvnih žila i grčevima u crijevima
– reumatskih oboljenja
– nesanice
– nadutosti u crijevima
– za regulaciju probave
– za ublažavanje tegoba sa želucem i žuči, naručito kod slabog izlučivanja žuči.
PREPORUČUJEMO

No comments:

Post a Comment