Thursday 25 August 2016

MALI PLOD ALI VEOMA VEOMA VELIKOG UČINKA NA ZDRAVLJE

MALI PLOD ALI VEOMA VEOMA VELIKOG UČINKA NA ZDRAVLJE



Borovnica, sitni plod zanimljive plave boje osim divnog okusa ima i niz blagotvornih učinaka na zdravlje.
Borovnica je namirnica koje obiluju fitokemikalijama te mogu usporiti gubitak ili pak pospješiti pamćenje. Smatra se da je za takvo njihovo djelovanje zaslužna visoka razina flavonoida, posebno antocijana i flavanola.
Poznat je i pozitivan učinak borovnica na vid. Borovnica jača male krvne žile, kapilare, te omogućuje tako hranjivim tvarima da dospiju i do slabije prokrvljenih mjesta u oku. Poboljšava noćni vid i prilagodbu na jarko svjetlo te pomaže kod liječenja degenerativnih bolesti mrežnice (retinopatije).
Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava.
Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi.
Odličan su izvor vitamina C, pa tako jedno serviranje borovnica (150 g) osigurava 41% od preporučenih dnevnih potreba.
Osim plodova i listovi borovnice imaju ljekovita svojstva. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. Čaj od listova borovnice služi u pučkoj medicini kod proljeva, upala usne šupljine i ždrijela…

No comments:

Post a Comment