Wednesday 31 August 2016

Kupus je još jedna odlična povrtna biljka u borbi protiv bronhitisa

Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, pored graha i krumpira osnova je naše kuhinje. A u našem narodu koristi se i kao hrana i kao lijek. Kupusu i rasolu se pripisuju čudesna i čudotvorna svojstva i to ne bez razloga. Hipokrat je svoje pacijente liječio kupusom, a i u tradicionalnoj narodnoj medicini ovo povrće je imalo značajno mjesto.


Sokovima od kupusa su se nekada liječili problemi digestivnog trakta, a sa bolnih upaljenih mjesta „vatra“ se izvlačila tako što su se stavljale obloge od listova glavice kupusa na bolno mjesto.

Danas „svi znaju“ da se mamurluk poslije prekomjerne konzumacije alkohola najbolje „liječi rasolom“.

Neosporno da je kupus visokovrijedna nutritivna namirnica i da postoji bezbroj recepata za jela, salate, pite sa kupusom. Zimu je nemoguće zamisliti bez kiselog kupusa, podvarka, sarme ili pite kupusnjače.

Svi znaju da je bogat vitaminom C, ali malo tko zna nešto više o kupusu.

Razlikujemo beli i crveni kupus.

Beli kupus može da bude od bjeličasto zelene do zelene boje. Crveni kupus predstavlja samo drugu formu bijelog kupusa. Pored ljubičaste boje koja nastaje zbog antocijana, razlika je i u veličini. Crveni kupus je nešto sitniji, glavice su vrlo čvrste i ima blago slatkast ukus. Oblik glavice varira kao i kod bijelog kupusa, ispupčene, loptaste, jajolike. Vrste kao i kod bijelog razlikujemo po vremenu branja. Aromatični crveni kupus u poređenju sa bijelim ima niži sadržaj karotina, ali zato ima veći sadržaj vitamina C. Kupus je najbolje koristiti sirov, bilo da ga koristite kao lek ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuhanjem kupus gubi mnogo svojih dragocjenih elemenata i postaje prilično nesvarljiv.


Ljekovita svojstva kupusa

Najveće i najcjenjenije svojstvo kupusa je jačanje tijela i pospješivanje produkcije, točnije stimuliranje produkcije novih ćelija u organizmu – stimuliranje zarastanje rana. Kupus je bogat vitaminima, fosforom, kalcijem, regulira rad crijeva, pomaže iskašljavanje, varenje, ublažava upale i čireve. Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, prije svega u pročišćavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro utiče na rad cijelog organizma. Zbog tih svojstava treba da je zastupljen u ishrani svih ljudi, zdravih i bolesnih, kako mladih tako i starijih. Kod veoma rigoroznih zdravstvenih dijeta bareni kupus je uvijek zastupljen. Može se konzumirati kao sirov ili samo kao sok. Kupus je bogat vlaknima i cisti cijeli digestivni trakt. Može da se koristi i kod upale disajnih putova, prehlade, bronhitisa, tonzilitisa, laringitisa, artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre, opstipacije.

Rasol od kupusa

Blago kiselo slana tečnost koja se dobiva vrenjem kupusa. U toku fermentacije kupusa, voda u kojom je bio naliven kupus fermentira zajedno sa kupusom. Ta tečnost se pretače u toku zrenja kupusa, blago muti i dobiva boju kupusa. Radi ljepše boje kupusa i rasola u isto bure se stavlja cvekla radi bolje arome i boje kupusa i rasola a tako se povećava i nutritivna vrijednost ove tečnosti koju veoma rado piju svi. Rasol je bogat mineralima i vitaminom C kao i kupus a lakši je za varenje jer ne sadrži vlakna. Ako nije pretjerano slan može se popiti jedna čaša i više. Potpomaže varenje i zbog puno minerala otklanja mamurluk. Može se piti kao lek pola čaše dnevno, posle masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost potpomaže razlaganju masnoće koje smo unijeli tokom bogate trpeze.

Lijekovi od kupusa



Kašalj
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.

Mamurluk
Posljedice pijanstva mogu se suzbiti nakon uzimanja dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup ćete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera (ili cak nešto više) i kuhati na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu
Tri nepune čaše soka svježeg kupusa na dan najbolji su lek za čireve na želucu. Liječenje se sprovodi do ozdravljenja.

Promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na scenu popiju šalicu neposoljene supe od kupusa, u koju je umiješano jedno žumance jajeta.

Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.


No comments:

Post a Comment