Saturday 27 August 2016

OKRETNA TERAPIJA ZA LIJEČENJE SVIH ŽELUČANIH PROBLEMA 

OKRETNA TERAPIJA ZA LIJEČENJE SVIH ŽELUČANIH PROBLEMA 


U narodu lijek za sva oboljenja, s tisućuljetnom tradicijom liječenja, a za stare alkemičare i astrologe biljka planeta Merkura te zodijačkih (astroloških) znakova Blizanaca i Djevice. U trgovini je prevladavala tražena njemačka kamilica (Chamomilla germanica), za razliku od rimske (Chamomilla romana). Ime dobiva od latinskog naziva “mater”, u prijevodu maternica (uterus), jer je kamilica bila poznata biljka za liječenje ženskih oboljenja. “Kamomila”, kako je od milja zovu u Primorju, uz metvicu, lipu, bazgu i šipak, omiljeni je jutarnji čaj, doduše lipa i bazga u pravilu se rabe kod lakših oboljenja (prehlade, gripe, lošeg ili slabog rada želuca, napornog rada itd), a šipak i metvica kao jutarnji napitak kad se ne pije kakao ili Kneippova divka – cikorija. Ako usporedimo utjecaj – djelovanje planeta Merkura i kamilice, uvidjet ćemo potpuno prirodnu povezanost. Merkurova energij je usmjerena na snažnu komunikaciju i predstavlja aktivnu inteligenciju, kao što su učenje, govor, pisanje, koordinacija i ravnoteža. Kamilica je trajna, jako razgranata biljka, visine do 60 cm, a cvjeta od lipnja do kolovoza. Specifičnog je aromatičnog mirisa, a okus joj je slatkasto pikantan.
Beru se cvjetne glavice koje se moraju brzo sušiti na toplom i prozračnom mjestu, u hladu. Ako se suši na umjetnoj temperaturi, ona ne smije biti veća od 45°C. Osušene cvjetove treba pohraniti u dobro zatvorenu ambalažu, u koju ne može prodrijeti vlaga. Za pripremu kupelji od kamilice bere se cijela biljka, suši na toplom i prozračnom mjestu, te nakon sušenja usitni.
Zapadna pučka medicina rabi kamilicu za liječenje: artritisa, alergija, angine, anksioznosti, apscesa, abdominalnih bolova, bolova uha i grla, bronhitisa, bolesti žlijezda, bubrega, bolova živca, bolesti želuca i crijeva, bolesti mjehura, crijevnih grčeva, crijevnih parazita, crijevnog katara, dječjih grčeva, dermatitisa, ekcema, embola, groznice, grčeva, glavobolje, gingivitisa, gastritisa, hemeroida, bolova kod izbijanja zuba, kod izostale mjesečnice, inficiranih rana, za ispiranje očiju, kamenaca mjehura, konstipacije, komplikacija želuca, kontaktne alergije, konstipacije, kolika, katara, lošeg zadaha, prehlade, menstrualnih problema, nesanice, za relaksaciju živčanog sustava, smanjenje neuroza u djece, napetosti, podrigivanja, raznih rana, stresa, svraba kože, pomaže rast kose, ublažava tegobe kod poroda, tumora, tonzilitisa, vjetrova, varikoznih vena, upalnih stanja želuca, jednjaka, crijeva, upale usta, ubodnih rana, zubobolje, zabrinutosti, žutice, ženskih bolesti, želučanih grčeva, kao i za grgljanje, pranje lica i kupanje tijela, za ispiranje crijeva itd.
Okretna terapija
“Okretna terapija – Kneipp” koristi se u liječenju svih želučanih oboljenja. Onaj tko želi osjetiti njezinu ljekovitu moć, neka ujutro odvoji sat vremena prije ustajanja iz kreveta. Okretnu terapiju započinjemo pijenjem 2 dl čaja od kamilice (1 jušna žlica cvijeta kamilice), u krevetu. Nakon ispijanja čaja legnemo na lijevi bok i tako ležimo 10-15 minuta, zatim to ponovimo ležeći na desnom boku, na trbuhu i na leđima. Bitno je da nakon provedbe “okretne terapije” još sat vremena ne pijemo i ne jedemo ništa. Ako se pojave nelagode, poput nagona na povraćanje potrebno je smanjiti količinu na 1 čajnu žličicu cvjetova kamilice. Kraće okretne terapije traju tjedan dana, a po potrebi ih možemo i produžiti i do mjesec dana. Bitno je da tokom dana popijete još 2-3 šalice čaja od kamilice, i to naručito prije spavanja.
Ljekovito djelovanje kamilice:
Kamilica višestruko ljekovito djeluje, a najizraženije djelovanje je antiinflamatorno, kod svih upalnih procesa.
– Uspješno liječi želučana oboljenja, naručito kod čira na želucu i dvanaestiku
– kod težih probavnih smetnji preporučuje se pijuckanje čaja od kamilice u gutljajima, tijekom cijelog dana
– čaj djeluje kod svih upalnih stanja
– kod raznih grčeva, naručito kod dojenčadi i djece
– smanjuje i smiruje bolna stanja, glave, nogu, želuca, neuralgija, neuralgija trigemini (upala velikog živca lica)
– djelotvorna je protiv bakterija u mokraći, na koži, u crijevima
– kod raznih kožnih nečistoća, upale kože, opeklina, sunčanih opeklina, raznih posjekotina i rana, kod problema s masnom kosom i bolesnim vlasištem, oteklih očiju, podočnjaka, konjuktivitisa, kod iritirane bjeloočnice, crvenih očiju, mutnih očiju, umornih očiju itd
– pojačava izučivanje mokraće, smanjuje količinu mokraćne kiseline
– pojačava znojenje, a za jače znojenje dodati cvijet lipe i cvijet bazge
– pomaže kod raznih gljivičnih infekcija
– smanjuje nadutost i spriječava nakupljanje plinova u crijevima
– kod nesanice – posebice dječje, noćnih mora, neuroza, depresija, zabrinutosti i općeg lošeg tjelesnog i psihičkog stanja
– pijenjem čaja od kamilice povećava se broj leukocita u krvi, liječi prehlada
– od ženskih bolesti kamilicom se liječi bijelo pranje, menstrualni grčevi, upalni procesi, kao i razne bakterijske i gljivične infekcije.

No comments:

Post a Comment