Thursday 25 August 2016

GOSPIN PLAŠT– PRIRODNA POMOĆ U MRŠAVLJENJU

GOSPIN PLAŠT– PRIRODNA POMOĆ U MRŠAVLJENJU



Biljka gospin plašt pripada obitelji ružovki (Familiae Rosaceae), a ljekarnički joj je naziv herba Alchemillae. Ova je biljka prirodni antiseptik, adstrigent, antidijaroik, antibakterik, antiviral, antiinflamatorik, antikonvulsant, antidijabetik, dijetetik, diuretik, detoksikant, emenogog, hemolitik, hemostatik, kozmetik i stiptik.
Druga imena za gospin plašt su božja plahtica, rosnik, vrkuta, virak.
U prošlosti je interes za gospin plašt bio velik pa su alkemičari (prema nazivu biljke – Alchemilla) htjeli iz vode – rosne kapljice, koje je biljka ispuštala, napraviti zlato, a djevojke su je nosile kao talisman da bi sačuvale djevičanstvo, ljepotu i mladost. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena Friggi, božici prirode i plodnosti. Arapske žene vjeruju da im čarobna moć gospinog plašta daje ljepotu i mladost.
Gospin plašt je biljka za rane, ženske bolesti te za sve vrste krvarenja. u biljnoj medicini vrlo popularna je kod žena u Europi, Americi i Azija), kako zbog vjerovanja u njenu čarobnu moć, tako i zbog ljekovitog djelovanja kod navedenih tegoba.
Ova je biljka stari lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, slab apetit, polipi u crijevima, krvarenje čira, krvarenje hemeroida, ulcerozni kolitis, katar crijeva i želuca, paraziti i nametnici..). Za vanjsku upotrebu koristi se kod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, posjekotina, uboda insekata te za kožu lica, za pranje lica, protiv raznih nečistoća kože, a kao svježa biljka koristi se za pripremu obloga ili osušena u obliku praška.
Koristi se u liječenju raznih upalnih stanja, za ispiranje usne šupljine i grla, te za ispiranje očiju.
Novija znanstvena istraživanja, govore da gospin plašt djeluje kod raznih oboljenja kojima su uzročnici virusi. Gospin plašt pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, astme, lošeg apetita itd. Prašak od gospinog plašta dobar je i ljekovit začin u svakodnevnoj prehrani, te u raznim dijetama. U pripremi čajnih mješavina dobro se slaže sa stolisnikom i rusomačom.
Zapadna pučka biljna medicina rabi gospin plašt za liječenje rana i za zaustavljanje krvarenja. Uzima se u obliku čaja ili kapsula, te kompresa (suha komprimirana biljka). Pomaže u regulaciji menstruacije, kod krvarenja, vaginalnih iritacija, koagulacije krvi, te stimulira apetit.
Budući da gospin plašt sadrži tanin (steže tkivo) koristi se:
– kod svih vrsta krvarenja (rane, ranice, posjekotine, krvarenje iz nosa, krvarenja uzrokovnih vaginalnim iritacijama, ranice na maternici)
– kod ženskih bolesti (menstrualni izljev, slaba maternica, ispadanje maternice, bolne menstruacije, jaki sekret iscjedak, cista, bijelo pranje, klimakterijske tegobe, pubertetske tegobe djevojčica, štiti od pobačaja i olakšava porod).
– za liječenje tegoba bubrega i mjehura
– za jačanje cijelog organizma (mišićna slabost, slabost noge i ruku, mišićna slabost djece), naročito kod anemičnih i malokrvnih osoba
– uz pomoć ćaja od gospinog plašta uravnotežuje se višak tjelesne težine.

No comments:

Post a Comment