Saturday 27 August 2016

ČAROBNA MOĆ RUTVICE LEGENDA ILI ISTINA?

ČAROBNA MOĆ RUTVICE LEGENDA ILI ISTINA?



Porijeklom iz južnih krajeva Europe, u kojima raste divlja i uzgajana, rutvica je u antici važila kao sveta biljka Rimljana i Grka, rabljena i kao začin i kao lijek. U starom se vijeku od rutvice pripremao protuotrov te je ona i danas sastavni dio nekih protuotrova. Rutvica je trajna biljka drvenastoga korijena iz kojeg izbija prizemni i razgranati dio stabljike koji se nastavlja u uspravnim ograncima, često dugima do jednog metra. Listovi su duguljasti, neparno perasti, s obostrano iscijepanim listićima, žućkastozeleni, dvospolni i pravilni cvjetovi smješteni su u paštitcima u gornjem dijelu stabljike. Plod je tobolac. Cvate u lipnju do srpnja. Cijela biljka ima intenzivan miris koji potječe od lako hlapljivih ulja iz žlijezda smještenih u zeljaste dijelove biljke, a okus joj je mirodijski.
Raste na siromašnom tlu, na kamenjarima, ali se također uspješno uzgaja u vrtovima i na poljima. Listove sabiremo prije cvatnje, a cijelu biljku u vrijeme cvatnje i sušimo na toplom i zračnom mjestu, u hladu. Suhu biljku usitnimo i pohranimo u hermetički zatvorenu ambalažu. Iz svježih listova cijeđenjem se dobiva sok.
Ruta, kako je nazivaju, omiljena je biljka koja se dodaje rakijama travaricama namijenjenima liječenju želučanih tegoba, smirivanju srca, a i za masažu kod reume, bolnih zglobova i ostalih bolnih mjesta na tijelu. Prema starim narodnim zapisima ruta je imala čarobne moći pa su je rabili za skidanje uroka tako da su je stavljali u kupke. Ne samo što je skidala uroke, nego ih je vraćala onome tko ih je poslao! Kađenje prostorija rutom tjerat će se sve negativne sile iz nje.
Miris svježe rute otklanja zavist i egocentričnost, a u kući sve neželjene insekte. Najzanimljivije je da ruta najbolje uspijeva u vašem vrtu ako je ukradena.
Ljekovito djelovanje rutvice:
U pučkoj medicini rutvica ima širu primjenu i preporučuje se za:
– jačanje želuca i za bolju probavu
– liječenje tegoba kao što je navala krvi u glavu
– jače izlučivanje mokraće i znoja
– umirenje i ravnotežu nervoznog lupanja srca
– liječenje tegoba u donjem dijelu tijela
– bolesti kože, liječenje histerije
– liječenje reume i gihta i smirivanje grčeva
– liječenje bolesnih živaca i noćnih mora
– reguliranje mjesečnog ciklusa i bolesti maternice
– liječenje tegoba kao što je krvavo mokrenje
– uspješno odstranjivanje crijevnih nametnika
– liječenje nevjestice, teškoće s disanjem, bolesti vena
– liječenje očnih bolesti kao što je glaukom
– liječenje bronhijalne astme i kašlja, išijasa
– liječenje katara ždrijela i upale grla
– liječenje ugriza zmija otrovnica

No comments:

Post a Comment