Wednesday 31 August 2016

IZUZETNO LJEKOVITA-BILJKA KAMENA

IZUZETNO LJEKOVITA-BILJKA KAMENA



CRKVINA ILI ŠTIRENICA – BILJKA KAMENJA
Crkvina je zanimljiva biljka, izuzetno ljekovita.
Danas ima mnogo osoba koji su alergični na crkvinu (pelud pada u jake alergene) i koji imaju velikih problema u vrijeme cvatnje i to u rano proljeće te od kraja kolovoza do listopada.
Druga imena crkvine su štirenica ili ščirica, već više stoljeća se koristi u tradicionalnoj pučkoj medicini, gdje se rabila u liječenju bolesti bubrega i mokraćnih putova, a primjenjuje se i danas.
Cijela biljka je dlakava, sa jajasto duguljastim nasuprotnim listovima, sjajnim i na dugim peteljkama.
Stabljika naraste i do 1 m visine. Sitni zelenkasti cvjetovi smješteni uz stabljiku i lisne peteljke čine loptaste cvatove. Korijen biljke je jak i dug.
Cvate od svibnja do rujna. Okus joj je gorak.
Talijanski naziv erba dei muri, u prijevodu biljka kamenja, govori nam da ju vrlo lako možemo prepoznati i naći. Raste oko crkva, na kamenjarima, starim zidnim ruševinama uz putove, smetlišta, i na vlažnom zemljištu u šumi.
Beremo mlađe biljke u cvatu i to nadzemni dio. Sušimo biljne snopiće obješene na toplom prozračnom mjestu u sjeni. Osušenu biljku rukama usitnimo i pohranimo. Svježe mlade listove možemo odmah rabiti za uporabu.
Ljekoviti sadržaj: gorke tvari, treslovina, sumpor, sluz, kalijev nitrat, kalcijev oksalat itd.
Današnja medicina je cijeni kao dobar diuretik te se i preporučuje kod svih vodenih bolesti, ali je ne koristi u liječenju pijeska i kamenca u bubregu, jetre i žuči, srca, pluća i kože. Njen učinkovit i djelotvoran učinak vidljiv je u razbijanju i rastvaranju kamenca u bubregu i mjehuru te žuči. Nakon smanjivanja kamenca možemo uzimati čajnu mješavinu za izbacivanje kamenca jer ne prijeti opasnost da se oni zaglave u mokraćnim ili žučnim kanalima. Dakako da terapija za razbijanje kamenca sadrži i obveznu uporabu limunske kiseline (1-3 limuna dnevno), kao i propisanu dijetu. Ono što je bitno za osobe sklone stvaranju kamenca da nakon izbacivanja kamenca sa čajnom mješavinom ili operacijskim zahvatom, za piće se mora rabiti čaj od šipka koji sprječava stvaranje kamenca.
Ljekovito djelovanje – crkvina:
– Kod bolesti bubrega i mjehura, kod kojih na prirodan način pročišćava mokraćni sustav, kod infekcija raznim bakterijama u mokraćovodu, kao što su cistitis, E. coli, a pogotovo kod katara mjehura, te kod bolesti zadržavanja mokraće (oligurija), kao i kod pijeska i kamenca u bubregu i mjehuru
– kod insuficijencije srca, vode oko osrčja, te u kombinacijama sa drugim biljkama kao kardiotonik
– kod ascitesa jetre, edema, oteklih nogu, reume i reumatskih tegoba, artritisa, astme, katara pluća i dišnih organa, suhog kašlja
– svježe istisnuti sok iz listova crkvine predstavlja najpouzdanije ljekovito sredstvo u liječenju navedenih oboljenja (dnevna doza je 30-60g svježeg soka)
Ne ustručavajte se koristiti crkvinu kao lijek.

No comments:

Post a Comment