Nemojte bacati koru limuna!
Vjerovatno ste do sada nakon cijeđenja limunovog soka bacali koru limuna. Upoznat ćemo vas sa sastojcima i koristima kore limuna te načina na koji je možete iskorisiti za prevenciju i liječenje različitih zdravstvenih problema.
Limunova kora sadrži od 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka. Neki od najvažnijih su: Vitamini C, A, beta karoten, kalcijum, magnezijum i potazijum.
Kora sadrži sastojke važne u borbi protiv kancerogenih elemenata u tijelu. Najvažniji sastojci su salvestrol Q40 i limonela koji su poznati elementi u borbi protiv kancerogenih ćelija u ranoj fazi i to posebno raka dojke, debelog crijeva i kože.
Limunova kora prepuna je Vitmina C i P (flavonoidi) koji u kombinaciji čiste krvne sudove i snižavaju LDL holesterol te krvni pritisak. Limunova kora izvrsna je i za prevenciju osteoporoze odnosno za jačanje kostiju.
Recept za sok od limunove kore:
Dva limuna operete deterdžentom ili sapunom. Kada iscjedite sok iz njih preostalu koru isjecite na što sitnije kriškice ili kockice. Zalijete je sa 2-3 dcl tople vode. Ostavite da stoji 12 sati. Dobiveni sok pijete svakih 3 sata po dvije supene kašike, te prije i poslije svakog obroka u istoj količini. Kada potrošite sav sok napravite novi i postupak ponavljate. Ovaj recept je idealan za arterosklerozu, holesterol i visok pritisak i to zbog visoke koncentracije vitamina P koji čisti krvne žile i jača krvožilni sistem u sadejstvu sa vitaminom C.
Konzumacija limunove kore:
Najbolji način konzumiranja same limunove kore je sljedeći: Limun dobro operete deterdžentom ili sapunom. Nakon toga ga zamrznete u zamrzivaču. Kada spremate jelo izvadite i naribajte koru preko salata, supa, ribe, šnicli ili drugih jela po vašem ukusu. Posebno je preporučljivo naribati koru u topli čaj, sačekati malo da otpusti sok i onda piti čaj. Na ovaj način dobićete osvježavajući ukus jela ali što je još važnije veliku dozu vitamina i antikancerogenih elemenata kako biste pojačali zaštitu vašeg organizma od raka i bolesti krvožilnog sistema.
Limun možete i svjež narendati u različita jela ili čaj ali je tada za razliku od zamrzavanja njegov vijek trajanja kraći.
Bilo bi idealno ako možete pronaći limun iz organskog uzgoja. U suprotnom ga operate dobro ili držite u rastvoru sirćeta i vode 10-15 minuta prije upotrebe kore kako biste ukolinili evntualne nečistoće ili hemikalije sa njegove površine.
Molimo podijelite ovaj post s prijateljima kako bi i oni saznali za ovaj recept…
Limunova kora sadrži od 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka. Neki od najvažnijih su: Vitamini C, A, beta karoten, kalcijum, magnezijum i potazijum.
Kora sadrži sastojke važne u borbi protiv kancerogenih elemenata u tijelu. Najvažniji sastojci su salvestrol Q40 i limonela koji su poznati elementi u borbi protiv kancerogenih ćelija u ranoj fazi i to posebno raka dojke, debelog crijeva i kože.
Limunova kora prepuna je Vitmina C i P (flavonoidi) koji u kombinaciji čiste krvne sudove i snižavaju LDL holesterol te krvni pritisak. Limunova kora izvrsna je i za prevenciju osteoporoze odnosno za jačanje kostiju.
Recept za sok od limunove kore:
Dva limuna operete deterdžentom ili sapunom. Kada iscjedite sok iz njih preostalu koru isjecite na što sitnije kriškice ili kockice. Zalijete je sa 2-3 dcl tople vode. Ostavite da stoji 12 sati. Dobiveni sok pijete svakih 3 sata po dvije supene kašike, te prije i poslije svakog obroka u istoj količini. Kada potrošite sav sok napravite novi i postupak ponavljate. Ovaj recept je idealan za arterosklerozu, holesterol i visok pritisak i to zbog visoke koncentracije vitamina P koji čisti krvne žile i jača krvožilni sistem u sadejstvu sa vitaminom C.
Konzumacija limunove kore:
Najbolji način konzumiranja same limunove kore je sljedeći: Limun dobro operete deterdžentom ili sapunom. Nakon toga ga zamrznete u zamrzivaču. Kada spremate jelo izvadite i naribajte koru preko salata, supa, ribe, šnicli ili drugih jela po vašem ukusu. Posebno je preporučljivo naribati koru u topli čaj, sačekati malo da otpusti sok i onda piti čaj. Na ovaj način dobićete osvježavajući ukus jela ali što je još važnije veliku dozu vitamina i antikancerogenih elemenata kako biste pojačali zaštitu vašeg organizma od raka i bolesti krvožilnog sistema.
Limun možete i svjež narendati u različita jela ili čaj ali je tada za razliku od zamrzavanja njegov vijek trajanja kraći.
Bilo bi idealno ako možete pronaći limun iz organskog uzgoja. U suprotnom ga operate dobro ili držite u rastvoru sirćeta i vode 10-15 minuta prije upotrebe kore kako biste ukolinili evntualne nečistoće ili hemikalije sa njegove površine.
Molimo podijelite ovaj post s prijateljima kako bi i oni saznali za ovaj recept…
No comments:
Post a Comment