Saturday 13 August 2016

Riješite se zatvora zauvijek uz nekoliko fantastičnih metoda

Zatvor ne uzrokuje samo neugodnu nadutost i bol u trbuhu, već oštećuje unutarnje organe, izaziva glavobolje i migrenu te bolove u leđima, nervozu, nemiran san, akne…
Tema možda nije najugodnija, no neka vam ne bude neugodno jer zatvor ili opstipacija u nekom trenutku pogađa čak 80 posto ljudi diljem svijeta, pokazali su podaci američkog udruženja digestivnih kirurga. Zatvor uzrokuje ne samo neugodnu nadutost i bol u trbuhu, nego i oštećuje unutarnje organe, izaziva glavobolje i migrenu te bolove u leđima, ali i nervozu, nemiran san te akne.
– Iako ni jedna vrsta hrane nije izravno povezana s opstipacijom, prehrana s niskim udjelom vlakana i vode najčešći je uzrok zatvora. Adekvatan unos vlakana i pravilna hidracija može održati probavu redovitom – objašnjava dijetetičarka Jessica Fishman Levinson.

Održati crijeva tako da rade pravilno možete izbjegavajući brzu hranu, poput burgera i krumpirića, koja ima malo vlakana i mnogo masnoća koje će lako zaustaviti rad crijeva jer potiču oslobađanje hormona koji usporavaju probavni tranzit. Osim toga, takva se hrana dulje probavlja, a nutricionisti još upozoravaju da takva hrana obiluje solju, odnosno natrijem, a to pospješuje zadržavanje vode i sprečava izbacivanje toksina.
Mliječni proizvodi, poput sira, sladoleda i mlijeka, mogu ulijeniti rad crijeva zbog kalcija i imunoglobina (mliječna proteina) koji stvaraju probleme, ali nisu svi mliječni proizvodi loši. Jogurt i kefir sadrže probiotike, odnosno dobre bakterije koje obnavljaju povšinske stijenke crijeva tako ih čineći zdravijima.
Ni sam šećer ne uzrokuje zatvor, no treba imati na umu da uživanje u namirnicama s visokom koncentracijom šećera, poput bombona, znači smanjen unos vlakana i drugih hranjivih tvari, a to zapravo dovodi do zatvora. Ne zaboravite da su i kolači i torte visoko prerađena hrana pa uz ostale pekarske proizvode njihovim unošenjem u organizam dobivate mnogo masti, a malo vlakana i gotovo nimalo tekućine. Bolja su opcija šalica malina, pečene jabuke ili kruške ili energetska čokoladica sa zobenim pahuljicama i suhim voćem.
Volite li prigristi bananu (odličan je izvor vlakana i kalija) kao međuobrok, neka bude zrela. Nezrele i zelene banane imaju veći udio škroba i tanina koji im daju gorak okus, a te tvari pogoršavaju stanje kod opstipacije. Ni “paleo”, odnosno mesna dijeta nije najsretnije rješenje. Osim što hrana bogata željezom uzrokuje zatvor, tako i prehrana bez punozrnatih žitarica s opnama ili mahunarki može dovesti do začepljenja crijeva.
Ograničavanje ugljikohidrata znači ograničen unos prebiotika, neprobavljivih nutritijenata u mahunarkama, voću i integralnim žitaricama, koji su hrana za dobre probiotike.

Boca vode spašava stvar

Organizam držite hidriranim pa ga “ispirite” s osam čaša vode dnevno kako biste omekšali stolicu. Ujutro najbolje natočite bocu od 1,5 ili dvije litre s vodom i pokušajte je ispiti do večeri. Ako imate blagu nelagodu od zatvora pokušajte s čepićima od glicerina, rastopljenim magnezijem ili svježe iscijeđenim sokom, primjerice od naranče. Ponekad će pomoći i šalica tople juhe ili šalica kave jer kofein potiče pražnjenje crijeva.

Ne mučite se s mekinjama

Ni unošenje previše vlakana odjednom nije dobro. Iako potiču proces probave stvari, vlakna stvaraju plinove i nadutost kojih se nećete tako lako riješiti. A možda i proljeva. Pomažu rabarbara, artičoke i mahunarke jer djeluju kao prirodni laksativi. Tri dnevne porcije povrća, dvije voćke i malo integralnog kruha trebalo bi biti dovoljno da crijeva normalno rade, kaže dr. Elaine Feldman.

Top pet najboljih savjeta

  • Jogurt i med U jogurt dodajte žlicu lanenog sjemena koji će sa sluzi i bubrenjem poticati peristaltiku. Blagi laksativi su i med, sok jabuke i grožđa, žlica ricinusova ulja, zobene mekinje, bosiljak te žličica maslinova ulja natašte.
  • Tinktura Vodopiju, maslačak, anis, senu i stolisnik u jednakim omjerima namočite u 50-postotnom alkoholu. Držite zatvoreno 2 tjedna. Procijedite i pijte 50 kapi prije doručka i 50 kapi prije večere, savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec.
  • Čaj Kamilicu, bazgu, lan, krkovinu, komorač, crni (ili bijeli) sljez i korijen vodopije pomiješajte u podjednakim količinama pa od mješavine skuhajte litru čaja (dvije žlice) i pijte svježe tijekom dana.
  • Kolačići Po 250 g smokava i suhih šljiva sameljite te dodajte žlicu meda i 5 g senina lišća. Stavite u staklenku ili napravite male kuglice. Pojedite po žličicu (1-2 kuglice) svako jutro uz čašu vode ili čaja.
  • Doručak Jedenje ujutro budi crijeva, zato se probudite ranije i organizirajte vrijeme tako da imate vremena sve obaviti. Računajte da ste spremni za kupaonicu pola sata poslije prvog obroka.

No comments:

Post a Comment