Saturday, 1 October 2016

Anđelika ili kravojac

Biljka anđelika (Angelica archangelica) se po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da je ime proizašlo po svecu, kojem se u snu pojavio Sv. Mihovil, u srednjem vijeku, koji je kazao da je ta biljka lijek protiv strašne kuge.
U starim tekstovima dosta često piše da je osoba koja cijeli dan u ustima drži komadić korijena anđelike u ustima imuna na kugu.
Zbog svog okusa, anđelika se koristi i kao domaći lijek za probavu. U nekim zemljama, stabljike su se uzimale ušećerene, korijen se pekao, a listovi pripremali kao špinat. Čaj od sjemenki ili korijena poznat je lijek protiv nadimanja.


Ekstrakt svježe anđelike ima odličan učinak na probavu, iritaciju želučane sluznice, apetit i grčeve u želucu.

Spravljanje originalnog anđelikinog likera – Vespetro

55 grama sjemenki anđelike, 7 grama sjemenki anisa, 7 grama sjemenki komorača i između 5 i 6 grama sjemenki korijandra, pomiješati i samljeti. Dodajte 20 do 25 cl bijele voćne rakije i ostavite da stoji 8 dana. Filtrirajte kroz fino platno i pomiješajte sa šećernim sirupom (500 g šećera na oko 60 cl vode).

No comments:

Post a Comment