U starim tekstovima dosta često piše da je osoba koja cijeli dan u ustima drži komadić korijena anđelike u ustima imuna na kugu.
Zbog svog okusa, anđelika se koristi i kao domaći lijek za probavu. U nekim zemljama, stabljike su se uzimale ušećerene, korijen se pekao, a listovi pripremali kao špinat. Čaj od sjemenki ili korijena poznat je lijek protiv nadimanja.
Ekstrakt svježe anđelike ima odličan učinak na probavu, iritaciju želučane sluznice, apetit i grčeve u želucu.
Spravljanje originalnog anđelikinog likera – Vespetro
55 grama sjemenki anđelike, 7 grama sjemenki anisa, 7 grama sjemenki komorača i između 5 i 6 grama sjemenki korijandra, pomiješati i samljeti. Dodajte 20 do 25 cl bijele voćne rakije i ostavite da stoji 8 dana. Filtrirajte kroz fino platno i pomiješajte sa šećernim sirupom (500 g šećera na oko 60 cl vode).
No comments:
Post a Comment