Tuesday, 4 October 2016

Supa jača imunitet

Zimsko vrijeme je pravo vrijeme za supe. Osim što tijekom zimskih dana grije i jača imunitet, naučnici sa Harvardskog univerziteta u Bostonu potvrdili su da je supa pravi životni eliksir. Prema rezultatima istraživanja, ko redovno jede supu živi duže i zdraviji je. Konzumirajući supu u organizam se unosi tečnost, što je posebno važno zimi, kada se često na tečnost i zaboravi, kaže bečki profesor Hademar Bankhofer. U supama od mahunarki, bijelog luka i pečuraka sadržan je selen, mikro element koji aktivira imunološki sistem. Supe od brokolija, sjemenki bundeve ili ovsenih pahuljica bogate su cinkom, koji također jača imunitet, ali služi i za zdravu kožu i dobro raspoloženje. Cink vezan za aminokiselinu histidin sadržan je prije svega u pilećem mesu. Zbog toga je pileća supa sa komadima mesa staro domaće sredstvo za zaštitu od prehlade, tvrdi Bankhofer.


Ukoliko se supa sprema sa žitaricama, obezbeđuje se željezo, koje je važno za vitalnost i za jačanje obrambene moći organizma. Bankhofer posebno preporučuje supu od prošenih pahuljica, koje su dobre za mladalačku kožu i jačanje imuniteta. Pored navedenog, redovnim konzumiranjem supe mogu se sniziti visok krvni pritisak i normalizirati povećane vrijednosti kolesterola.



No comments:

Post a Comment