Ukoliko se supa sprema sa žitaricama, obezbeđuje se željezo, koje je važno za vitalnost i za jačanje obrambene moći organizma. Bankhofer posebno preporučuje supu od prošenih pahuljica, koje su dobre za mladalačku kožu i jačanje imuniteta. Pored navedenog, redovnim konzumiranjem supe mogu se sniziti visok krvni pritisak i normalizirati povećane vrijednosti kolesterola.
Tuesday, 4 October 2016
Supa jača imunitet
Zimsko vrijeme je pravo vrijeme za supe. Osim što tijekom zimskih dana grije i jača imunitet, naučnici sa Harvardskog univerziteta u Bostonu potvrdili su da je supa pravi životni eliksir. Prema rezultatima istraživanja, ko redovno jede supu živi duže i zdraviji je. Konzumirajući supu u organizam se unosi tečnost, što je posebno važno zimi, kada se često na tečnost i zaboravi, kaže bečki profesor Hademar Bankhofer. U supama od mahunarki, bijelog luka i pečuraka sadržan je selen, mikro element koji aktivira imunološki sistem. Supe od brokolija, sjemenki bundeve ili ovsenih pahuljica bogate su cinkom, koji također jača imunitet, ali služi i za zdravu kožu i dobro raspoloženje. Cink vezan za aminokiselinu histidin sadržan je prije svega u pilećem mesu. Zbog toga je pileća supa sa komadima mesa staro domaće sredstvo za zaštitu od prehlade, tvrdi Bankhofer.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment