Thursday, 6 October 2016

Devet namirnica protiv devet lakših tegoba

Bolni mišici, popodnevni umor, nesanica, glavobolja ili blaga bol u zglobovima mogu se ublažiti ili ukloniti uz pomoć namirnica koje imate u kuhinji…


Bolni mišići – maslinovo ulje
Maslinovo ul|e je dobar izvor oleokantala koji djeluje poput lijeka za ublažavanje boli. Ustvari, istraživanja pokazuju da konzumiranje oko tri i po kašike maslinovog ulja tokom dana djeluje jednako kao i ekvivalent od oko 10 posto standardne doze ibuprofena.

Popodnevni umor – sir i krekeri

U krekerima se nalaze vitamini B6 i B12 (tražite one od 100-postotno cijelog zrna. kao prvi sastojak), dok sir nudi proteine. Kombinacija ove dvije namirnice stimulira proizvodnju serotonina u mozgu, što vam daje energiju za naporno popodne. Ali pojedite tek manju količinu jednu šaku.

Mala prehlada – gazpacho

Ova rashlađena juha mješavina je paradajza i povrća, uključuje luk i bijeli luk. koji imaju antrvirusna svojstva (napadaju botesti koje uzrokuju bakterije). Povećat ćete i unos određenih vitamina koji će ojačati imunološki sistem. preporučena doza konzumacije je dva tanjira sedmično.

Želite li brže zaspati – sok od višnje

Višnje sadrže melatonin koji podstiče san. Osim u višnjama, nalazi se i u orasima i bananama. Jedna studija je pokazala da ljudi koji svakodnevno piju sok od višnje imaju bolji kvalitet sna od onih koji ga ne piju. Sok od višnje u narodu se koristi za sprječavanje retencije, kao i protiv probavnih smetnji.

Brže zacjeljivanje rana – ananas

Ovo tropsko voće sadrži bromelain, sastojak koji smiruje upalu kože koja se javlja nakon ogrebotine. Tokom dana pojedite šalicu i pol ananasa i pijte vodu kako biste ubrzali zacjeljivanje. Pokazano je da enzim bromelain, koji se nalazi u ananasu, može biti vrlo djelotvoran u liječenju tromboze.

Otekline – čaj od kamilice

Kamilica će opustiti mišiće probavnog trakta. a voda u ćaju poboljšava probavu i ispuštanje vode iz organizma (ako ste dehidrirani tijelo će zadržavati tekućinu). Kamilica dokazano snižava tjelesnu temperaturu, pospješuje probavu, ublažava tegobe sa žučnim kamencima i čisti jetru.

Glavobolja – lubenica

Lubenice su bogate vodom i hranjivim tvarima koje su dobre za mozak. Čak i blaga dehidracija može dovesti do češćih i teških glavobolja. Malo prirodnog šećera iz voća dat će energiju moždanim ćelijama pa će se povećati i budnost. Lubenice se upotrebljavaju i za detoksifikacijske procese organizma.

Alergije – peršin

Peršin može spriječiti alergije jer sadrži antioksidans pod nazivom kvercetin, koji će smanjiti oslobađanje histamina. Manje histamina znači da ćete imati manje simptoma kad budete izloženi alergenima. Kao čaj, peršin otklanja nadutost od plinova, olakšava mokrenje, umiruje živce i ublažuje bolove.

Bol u zglobovima – kurkuma

Zahvaljujući protuupalmm svojstvima kurkumina dolazi do ublažavanja bolnog artritisa i oteklina povezanih s ovom bolesti, poboljšava se imunitet i probava. Ovaj začin djeluje preventivno i protiv raka i Alzheimerove bolesti Ubacite pola kašičice kurkume u juhu od povrća ili umiješajte u rižu.

No comments:

Post a Comment