Istraživanja su pokazala da ovo lisnato povrće smanjuje rizik od raka za čak 34 posto. Teško je precijeniti hranjivost i važnost špinata, a mi vam donosimo sedam razloga zašto bi on trebao biti dio svakodnevne prehrane.
Dobar je za održavanje linije
Jedna šoljica špinata sadrži 20 posto dijetalnih vlakana, koja pomažu kod probave, sprečavaju zatvor, održavaju nizak nivo šećera u krvi.
U borbi protiv raka
Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od raka za čak 34 posto.
Prirodni antioksidand
Vitamin C i E, beta-karoten, magnezij, cink služe kao jak antioksidant koji se bori protiv osteoporoze, arterioskleroze i visokog pritiska.
Snižava krvni pritisak
Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem, a odnos količina navedenih minerala je značajan za pritisak jer kalij ga snižava a natrij povisuje.
Čuva vid
Špinat je pun luteina koji sačinjava veliki dio očnog pigmenta. Kao izraziti antioksidant ima snažno zaštitno djelovanje na makulu.
Održava imunitet jakim
Jedna šoljica špinata sadrži 337 posto preporučene dnevne količine (RDA) vitamina A, koji ne samo da jača slabe tačke imuniteta nego je ključna komponenta bijelih krvnih ćelija koje se bore protiv infekcije.
Štiti kosti
Jedna šoljica kuhanog špinata sadrži više od 10 posto RDA vitamina K koji sprečava nastanak osteporoze
No comments:
Post a Comment