Wednesday, 5 October 2016

Sedam dobrobiti špinata

Istraživanja su pokazala da ovo lisnato povrće smanjuje rizik od raka za čak 34 posto. Teško je precijeniti hranjivost i važnost špinata, a mi vam donosimo sedam razloga zašto bi on trebao biti dio svakodnevne prehrane.

Dobar je za održavanje linije

Jedna šoljica špinata sadrži 20 posto dijetalnih vlakana, koja pomažu kod probave, sprečavaju zatvor, održavaju nizak nivo šećera u krvi.

U borbi protiv raka

Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od raka za čak 34 posto.

Prirodni antioksidand

Vitamin C i E, beta-karoten, magnezij, cink služe kao jak antioksidant koji se bori protiv osteoporoze, arterioskleroze i visokog pritiska.

Snižava krvni pritisak

Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem, a odnos količina navedenih minerala je značajan za pritisak jer kalij ga snižava a natrij povisuje.


Čuva vid

Špinat je pun luteina koji sačinjava veliki dio očnog pigmenta. Kao izraziti antioksidant ima snažno zaštitno djelovanje na makulu.

Održava imunitet jakim

Jedna šoljica špinata sadrži 337 posto preporučene dnevne količine (RDA) vitamina A, koji ne samo da jača slabe tačke imuniteta nego je ključna komponenta bijelih krvnih ćelija koje se bore protiv infekcije.

Štiti kosti

Jedna šoljica kuhanog špinata sadrži više od 10 posto RDA vitamina K koji sprečava nastanak osteporoze


No comments:

Post a Comment