Slasno mediteransko voće na ovim se prostorima uzgaja već tisućama godina, a njihovi mirisni plodovi preplavile su domaće tržnice i trgovine, piše Punkufer.
1. Smanjuje krvni tlak
Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je jako slabo dostupan u hrani, ali istovremeno neophodan za normalno funkcioniranje organizma.
2. Pomaže kod mršavljenja
Ova sočna mediteranska voćka dobar je izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju sitost, tako pomažući kod mršavljenja. U100 grama svježe smokve nalazi se svega 74 kalorije.
3. Ključ dobrog raspoloženja
Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju i osiguravaju jakost mišića. Jedna od blagodati vitamina B kompleksa je i pospješivanje rada mozga i poboljšavanje raspoloženja.
4. Snižava šećer u krvi
Ukoliko niste znali smokvini listovi posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, dakle snižavaju razinu šećera u krvi. Tako su neke studije pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti i za pripremu čajeva.
5. Pomaže kod bradavica
Smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput bradavica. Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti izrasline. Nekada je potrebno postupak ponoviti i do pet puta.
Savjet plus
Svježe smokve su iznimno podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine, a hladnjaku mogu izdržati najdulje tri dana.
No comments:
Post a Comment