Tako bacamo koru crvenog luka, koru narandže i lubenice. Stručnjaci tvrde da kora luka sadrži kvercetin, biljni pigment koji može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i spriječiti začepljenje arterija.
Također, ima i protu upalno djelovanje. Naravno, nećemo koru crvenog luka jesti sirovu, ali možete je dodati u supe i čorbe tokom kuhanja. Izvadite je prije posluživanja.
Listove brokule isto ćemo najčešće baciti. Ali to je prava šteta jer su puni vitamina A i C. Nisu samo cvjetni, zeleni dijelovi jestivi već cijela biljka. Listove možete skuhati kao kupus, a stabljiku možete jesti kao hrskavu, zdravu grickalicu.
Lišće celera se također često zanemaruje i baca iako sadrži čak pet puta više magnezija i kalcija nego korijen koji tako često jedemo. Listovi također sadrže vitamin C i snažne antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv raka, bolesti srca, pa čak i starenja.
Gotovo uvijek bacamo i koru narandže i dinje. No i ti se dijelovi mogu upotrijebiti s ostatkom ploda, posebice ako radite svježi voćni sok. Kora lubenice i dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja poboljšava cirkulaciju. Narančina kora puna je vlakana, flavonoida i vitamina.
Stabljika blitve često se odreže i baca, ali i ona je odlična za jelo i sadrži glutamin, antioksidanse i fenolne spojeve. Same stabljike blitve mogu se skuhati poput šparoga.
No comments:
Post a Comment