Zlatno mlijeko je zapravo mlijeko od kurkume, također poznato kao sok ili čaj od kurkume.
Tradicionalno azijsko ime je “haldi doodh” i taj napitak se prvenstveno koristio kao kućni lijek protiv kašlja, prehlade i dermatoloških problema. Globalnim rastom popularnosti dobio je ime zlatno mlijeko i u svijetu ga možete naručiti po kafićima, restoranima i kupiti u marketima zdrave hrane.
Namirnica koje je poznata već dugi niz godina doživjela je svoju popularnost danas, kada su trendovi u ishrani usmjereni ka zdravom. Poznata ja po svojim antioksidans svojstvima kao i antibakterijskim i protivupalnim.
Ovo mlijeko snižava krvni pritisak, reguliše metabolizam, a osim kao dodatak kuhanim jelima može funkcionisati i kao zdrav i okrepljujući napitak.
Ako ga još uvijek niste probali, pripremite se na neobičan ukus koji malo podsjeća na kari, ali nije tako intenzivan. Mnogi ovaj napitak pripremaju s kokosovim ili bademovim mlijekom što pojačava njegov ukus.
Za pripremu zlatnog mleka biće vam potrebni sledeći sastojci:
– 1 šoljica kokosovog mlijeka (ili bademovog)
– 1 štapić cimeta
– 1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu
– 1 komadić tanko narezanog đumbira
– 1 kašičica meda
– 1 kašičica djevičanskog kokosovog ulja
– 1/4 kašičica crnog bibera
– 1 štapić cimeta
– 1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu
– 1 komadić tanko narezanog đumbira
– 1 kašičica meda
– 1 kašičica djevičanskog kokosovog ulja
– 1/4 kašičica crnog bibera
Priprema:
Umutite sve sastojke s mjerom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuha, a onda smanjite vatru i kuhajte lagano oko 10 minuta. Procijedite u šolju i posipajte cimetom u prahu prije posluživanja.
No comments:
Post a Comment