Najpopularnija voćka u ovom periodu je jagoda. Većina ljudi voli jagode, no često njenu veličanstvenu riznicu zdravlja čovjek uništava šećerom ili šlagom pa njena ljekovita svojstva budu bačena u drugi plan. Jagode je za zdravlje potrebno konzumirati same, kako, između ostalog, piše i Health Benefits of Plants.
No, budite oprezni, pazite kad kupujete jagode! Jedna je od najprskanijih voćki pa se potrudite nabaviti one iz organskog uzgoja.
Rak
Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Tačnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.
Alzheimerova bolest
Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani s preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alzheimerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica.
Kardiovaskularni sustav
Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.
Imunitet
Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da tek 8 jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51.2 mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.
Oči
Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću. Oči trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja. Vitamin C također igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, znanstvenici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobiven iz suplemenata, a ne na vitamin C dobiven iz voća i povrća.
Bore
Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je također odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja.
Holesterol
Prema istraživanjima, bolesti srca su najčešći uzročnik smrti. Srećom, jagode sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utječu na zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola u krvi, koji uzrokuje začepljenje arterija. Također imaju protuupalna svojstva, čime značajno poboljšavaju zdravlje srca.
Krvni pritisak
U jednoj porciji jagoda se nalazi 134 mg kalija koji regulira krvni tlak i djeluje kao zaštita od negativnog učinka natrija. Jagode pripadaju skupini najzdravije hrane za srce.
Probavni sustav
Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sustava, a jagode u jednoj porciji sadrže 2 g vlakana. Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvaća gotovo 50% osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.
Mršavljenje
Gubitak kilograma je jedan od najboljih načina da spriječite nastanak dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Jagode su niskokalorične, sadrže svega 28 kalorija u jednoj porciji, ne sadrže masti te imaju nisku razinu natrija i šećera. Jagode sadrže prirodne šećere, ali ih ima malo, 4 g po porciji a ukupna količina ugljikohidrata je jednaka polovici kriške kruha. Pojedite 1.5 šalice jagoda i unijet ćete znatno manje kalorija nego grickalicama.
Prenatalno zdravlje
Folna kiselina se preporuča svim ženama koje žele zatrudnjeti, kao i onima koje već jesu trudne. Jagode samo u jednoj porciji sadrže dovoljno folne kiseline koja je važna za razvoj djeteta te prevenciju od nastanka raznih poremećaja.
No comments:
Post a Comment