Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima davao se čitav niz ljekovitih svojstava – od lijeka za giht i artritis do hrane za dobar san.
Iako su veoma dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C-vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.
Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, glavobolju, ublažavaju simptome povezane s fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije.
Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.
Kao i većina voća, i trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija što pomaže prilikom izlučivanja vode iz organizma. Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.
Izvor: Avaz.ba
No comments:
Post a Comment