Monday, 9 May 2016

ZAŠTO JE VAŽNO DA NE "GRICKAMO" IZMEĐU OBROKA

Između obroka treba da prođe najmanje tri, najviše šest sati, a idealno 4 sata. Svaki put kada jedemo, poveća se nivo insulina i masti počinju da se skladište. Zaustavlja se svaki drugi proces i počinje faza stvaranja masti koja se zove lipogeneza. Nakon 60 minuta, nivo insulina počinje da se normalizuje, ali njegovi efekti traju i do tri sata. Tek poslije tog vremena, odnosno u prosjeku 3 sata nakon unošenja hrane, prestaje skladištenje, a ćelija se priprema za oslobađanje masti, odnosno lipolizu. Ukoliko u tom vremenu stavimo bilo šta u usta, nebitno da li se radi o nekoj grckalici, šećeru u kafi ili obroku, svi procesi počinju ponovo, odnosno insulin opet skače i počinju da se skladište masti, odnosno vraćamo na početak, a da procesi koji se tiču stvaranja, pa oslobađanja masti, nisu završeni. Lipaza, enzim koji razlaže masnoću, je potpuno neaktivan, sve dok je hormon insulin prisutan u krvi u većoj koncentraciji. Svojom aktivnošću, hormon insulin direktno blokira enzim lipazu, te ne postoji ni teorijska mogućnost da izgubimo i miligram masti sve dok je hormon insulin aktivan.

No comments:

Post a Comment