Saturday, 28 May 2016

Duži život uz pečenu ribu

Redovnim konzumiranjem ribe bogate omega 3 mastima može da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Osobe starije od 65 godina koje imaju povišen nivo omega 3 masti u krvi žive 2,2 godine duže od onih s nižim nivoom ovih masnih kiselina, pokazali su rezultati nedavno objavljene američke studije.
To praktično znači da bi redovnim konzumiranjem ribe bogate omega 3 mastima mogla da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na globalnom nivou za 27-35 odsto, smatraju istraživači sa Univerziteta Harvard.
Rezultati ovog istraživanja potvrdili su važnost omega 3 masnih kiselina za kardiovaskularni sistem. Dokazano je da redovno konzumiranje tunjevine i drugih riba (pečenih u rerni ili na roštilju) spriječava zakrčenje krvnih sudova i srčanog mišića kod starijih žena i muškaraca i smanjuje rizik od srčane aritmije – tvrdi dr Darijus Mozafarijan, profesor sa Univerziteta Harvard i koautor studije.
Tokom istraživanja koje je trajalo 16 godina, američki stručnjaci su pokušali da razjasne efekte masnih kiselina na zdravlje, ispitujući biomarkere u krvi starijih osoba koje nisu uzimale omega 3 preparate načinjene od ribljeg ulja.
Na taj način mogli su da procijene potencijalne efekte redovnog konzumiranja ribe na razne uzroke smrtnosti. Omega 3 masne kiseline smanjuju širok spektar srčanih tegoba i izuzetno su važne za razvoj i funkciju mozga.

No comments:

Post a Comment