Šparoga ima bogat sadržaj vitamina E, poznatijeg i kao ''vitamin plodnosti''
Iako je cijena šparoga na našem tržištu još uvijek prilično visoka, jedno je od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Stoga bi trebalo, s vremena na vrijeme, organizmu podariti ovu ”kraljevsku namirnicu”. Uz to što je niskokalorična, šparoga je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Još u staroj Kini korištena je kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i bolova u nogama, a od 15. stoljeća ovu biljku prati epitet snažnog afrodizijaka zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, poznatijeg kao ”vitamin plodnosti”
Iako je cijena šparoga na našem tržištu još uvijek prilično visoka, jedno je od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Stoga bi trebalo, s vremena na vrijeme, organizmu podariti ovu ”kraljevsku namirnicu”. Uz to što je niskokalorična, šparoga je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Još u staroj Kini korištena je kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i bolova u nogama, a od 15. stoljeća ovu biljku prati epitet snažnog afrodizijaka zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, poznatijeg kao ”vitamin plodnosti”
Kako je koristiti u prehrani?
Treba spomenuti i dragocjenu prisutnost folne kiseline i antioksidansa glutamina, koji pomažu u prevenciji tumora pluća, debelog crijeva i uterusa. Šparoge se zbog sadržaja folne kiseline posebno preporučuju i u prehrani trudnica. Može se jesti kuhana, konzervirana, pečena ili sirova.
Treba spomenuti i dragocjenu prisutnost folne kiseline i antioksidansa glutamina, koji pomažu u prevenciji tumora pluća, debelog crijeva i uterusa. Šparoge se zbog sadržaja folne kiseline posebno preporučuju i u prehrani trudnica. Može se jesti kuhana, konzervirana, pečena ili sirova.
Ako je želiš skuhati, najprije odreži drvenasti, nejestivi dio šparoge, a zatim donju polovicu oguli nožićem i kuhaj desetak minuta u kipućoj slanoj vodi. Tako je možeš poslužiti s maslacem, maslinovim uljem ili umacima. Šparoge također mogu biti delikatesni dodatak juhama, salatama, kao nadjev za tijesta i palačinke, prilog jelima od jaja, ribe, morskih plodova i mesa.
No comments:
Post a Comment