Znate li da je
PATLIDŽAN
bogat kalijumom, koji u saradnji sa natrijumom reguliše nivo vode u tijelu i normalizuje rad srca. Sadrži i manje količine magnezijuma, mangana i bakra.
Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrijednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji posjeduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.
Sa velikim udjelom dijetalnih vlakana povoljno djeluje na zdravlje crijeva, kao i regulisanje holesterola i šećera u krvi.
Sadrži bioflavonoide koji, osim što poboljšavaju djelovanje vitamina C, djeluju kao snažni antioksidansi, te štite ćelije od oštećenja i nastajanja raka.
Antocijan, kojeg ima najviše u kori ploda patlidžana, sprječava nastanak raka želuca.
U kori patlidžana nalazi se i nasunin koji pomaže u borbi protiv holesterola. Naime, nasunin je veoma dobar antioksidant koji sprječava oksidacijske degeneracije lipida.
Gorka jedinjenja u patlidžanu pospješuju probavu i ublažavaju grčeve želuca i creva, zbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želudačanih i crijevnih tegoba, a zbog male kalorične vrijednosti, patlidžan je idealna hrana za gojazne osobe, kao i dijabetičare.
No comments:
Post a Comment