Monday 22 August 2016

CRNI RIBIZ PROTIV TUMORA UROGENITALNOG TRAKTA

CRNI RIBIZ PROTIV TUMORA UROGENITALNOG TRAKTA



Crni ribiz ima i druga imena, primjerice grozdić, ribizla crna, samorodina ili svib. Biljka potječe iz euroazijskih šuma, a rasprostranjena je po većem dijelu Europe. Prema zapisima iz 16. st. (Peter forestus), koristila se za liječenje mokraćnog mjehura, a opat Bailly de Montaran u svojoj knjizi “Čudesna svojstva crnog ribizla” opisuje izvandredna ljekovita svojstva crnog ribiza.
Grm crnog ribiza veoma je sličan grmu crvenog ribiza. Naraste do 2 metra, lomljivih je grana s listovima tro- do peterokrpatima, na rubu dvostruko pilastima. S donje strane listova su uljne žlijezde koje daju karakterističan miris cijeloj biljci. Zelenkastožutkasti cvijetovi, na rubovima smeđecrveni, vise u grozdovima. Plod su bobe, u početku smeđecrvene a kad sazriju tamnocrvene boje. Vrijeme cvatnje mu je u travnju i svibnju. Crni ribiz je karakterističnog mirisa, a plod, posebnog slatko-kiselkastog okusa i miriše po mošusu. Čitava biljka ima miris po stjenicama. Raste u vrtovima i voćnjacima, u vlažnim šumama i šikarama.
List crnog ribiza se bere u travnju i svibnju, plod (Fructus Ribes nigri) u lipnju, a korijen se vadi u rujnu. Ljekoviti sadržaj lista je eterično ulje, tanin, emulzin, organske kiseline, lakohlapljive tvari i vitamin C, a ploda vitamini C, J, P, malo eteričnog ulja, mineralne soli, šećer, pektin, boje (antocijan) jabučna i citronska kiselina, flavonoidi, te gama linolinska kiselina.
Čaj od listova primjenjuje se uspješno u liječenju arterioskleroze, koju i sprječava, te u liječenju oboljenja bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj, vodene bolesti i teškoća s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi. Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je protiv visoke temperature.
Ekstrakt pupoljka crnog ribiza rabi se za stimuliranje sekretona, antiupalnog hormona u adenomu prostate, te za liječenje materičnog fibroma, cista na jajnicima, astme, emfizema, ekcema, migrene, kroničnog bronhitisa, alergijskih bolesti, astenije ili malaksalosti, naručito u starijoj dobi, krvnog tlaka, dismenoreje, urtikarije, psorijaze, nadbubrežne žlijezde, reumatizma, artroze, artritisa u malim zglobovima te kod hiperuremije, (Hortus), osteoporoze, upalnih procesa, a pomaže i pri oporavku nakon bolesti. Prema dr. Jamesu, ulje crnog ribiza korisno je sredstvo i za liječenje multiple skleroze.
Zapadna pučka medicina crni ribiz koristi u liječenju apscesa, bolesti srca, čira, imunološkog sustava, bolesti živaca, bolesti grla i usta, dišnih organa, edema, prehlade, raka, raznih poremećaja metabolizma, reume, rana, stresa, ulkusa, vaskularnih i vodenih bolesti.
Ljekovito djelovanje crne ribizle:
– Plod crnog ribiza uz vitamin C sadrži vitamin J, nazvan plućnim vitaminom i ima jako antibakterijsko djelovanje a učinkovit je u liječenju plućnih oboljenja i raznih infekcija usta i grla.
– Messegue ga hvali kao uspješan lijek protiv reume i bolesti mjehura.
– Za liječenje reume i gihta uzima se sok i priređuju kupke od lista crnog ribiza.
– Preventivno, protiv stvaranja kamenaca, uzima se svježi ili konzervirani sok.
– Sok konzerviran s medom pogodan je za liječenje djece koje obolijevaju na dišnim organima.
– Toplim sokom liječe se upala grla, otečeni krajnici i bolovi u vratu.
– Ako se sok uzima kroz duže vrijeme, liječi jetru, artritis i oboljenja mokraćnih putova.
– Sok od crnog ribiza pomiješan s rakijom, izvrstan je napitak koji pomaže u detoksikaciji organizma odstranjujući sve otrove.
– Čajem od listova crnog ribiza postiže se zapanjujući učinak u zaustavljanju proljeva.
– Zbog tanina u listovima čaj djeluje protuupalno pa se koristi kod oboljenja na koži i rana te kod upala unutarnjih organa.

No comments:

Post a Comment