Sunday 31 July 2016

Jaja za doručak pomažu pri mršavljenju

Naučnici sa Univerziteta u Missouriju ustanovili su da uobičajeni engleski doručak sprečava gomilanje viška kilograma.
Ovo istraživanje je sprovedeno nad gojaznim tinejdžerima između 18 i 20 godina koji su preskakali doručak, jeli visokoproteinski doručak od jaja i nemasne govedine s 35 grama bjelančevina ili zdravi doručak od žitarica. Svaki od doručaka imao je 350 kalorija i određeni udio masti, vlakana i šećera.

Ispitanicima su prije večere skenirali mozak magnetskom rezonancom, prateći moždane signale motivacije za hranu i nagrađivanje. Zabilježeno je da je visokoproteinski doručak davao veću sitost i smanjila se aktivnost mozga koja kontrolira hranu, kao i večernji obroci puni masti i šećera u odnosu na ostale dvije grupe.
Zaključak ove studije glasi da doručak bogat bjelančevinama utiče na sitost tijekom dana kada se obično uzimaju visokokalorični obroci.
Ukoliko niste od ljudi koji doručkuju, ne brinite, istraživači navode da je potrebno samo tri dana kako biste se privikli na novi dnevni ritam. Obrok bogat bjelančevinama dati će vam osjećaj sitosti bolje nego obrok koji je pun masti ili ugljikohidrata, te će utjecati na apetit tijekom dana.

No comments:

Post a Comment