Neka hrana se teško probavlja u želucu što zna da uzrokuje neugodan osjećaj nadimanja stomaka. Pročitajte što ga uzrokuje i kako ga možete ublažiti.
Do nadimanja mogu dovesti:
Stres – probavni trakt osjeti svaku nervozu, kada dođe do toga, čaj od metvice će vam pomoći da smirite stomak.
Mahunarke – Grašak, grah, mahune i soja su najpoznatiji izazivači plinova pa ih treba umjereno koristiti.
Slatkiši – probavni trakt može probaviti samo dio fruktoze što prouzrokuje oslobađanje plinova. Konzumirajte manje porcije voća ili dvije žličice meda dnevno ili pola čaše soka.
Soli – Natrij koji se nalazi u soli nam je neophodan ali je ga je potrebno uzimati samo u malim količinama upravo jer je uzročnik nadimanja. Najviše ga ima u pilećoj juhi, prerađevinama od mesa, soja sosu i sirevima.
Mliječni proizvodi – Ukoliko ste intolerantni na laktozu možete osjetiti nadutost nakon konzumiranja mliječnih proizvoda. Ako je to slučaj, najbolje bi bilo da prijeđete na namirnice bez laktoze ili da “istrenirate” svoj probavni trakt da probavlja laktozu tako što ćete par puta dnevno, tijekom tri-četiri tjedna, uzimati manju dozu mliječnih proizvoda.
Kako bi spriječili ili ublažili nadutost možete koristiti:
– Svježi krastavac
– grožđe
– tikvice
– bjelanjak
– Hladnu kavu
– Čaj od nane
No comments:
Post a Comment