Tuesday 12 July 2016

Kako spriječiti nadutost stomaka?

Neka hrana se teško probavlja u želucu što zna da uzrokuje neugodan osjećaj nadimanja stomaka. Pročitajte što ga uzrokuje i kako ga možete ublažiti.

Do nadimanja mogu dovesti:


Stres – probavni trakt osjeti svaku nervozu, kada dođe do toga, čaj od metvice će vam pomoći da smirite stomak.

Mahunarke – Grašak, grah, mahune i soja su najpoznatiji izazivači plinova pa ih treba umjereno koristiti.
Slatkiši – probavni trakt može probaviti samo dio fruktoze što prouzrokuje oslobađanje plinova. Konzumirajte manje porcije voća ili dvije žličice meda dnevno ili pola čaše soka.
Soli – Natrij koji se nalazi u soli nam je neophodan ali je ga je potrebno uzimati samo u malim količinama upravo jer je uzročnik nadimanja. Najviše ga ima u pilećoj juhi, prerađevinama od mesa, soja sosu i sirevima.
Mliječni proizvodi – Ukoliko ste intolerantni na laktozu možete osjetiti nadutost nakon konzumiranja mliječnih proizvoda. Ako je to slučaj, najbolje bi bilo da prijeđete na namirnice bez laktoze ili da “istrenirate” svoj ​​probavni trakt da probavlja laktozu tako što ćete par puta dnevno, tijekom tri-četiri tjedna, uzimati manju dozu mliječnih proizvoda.

Kako bi spriječili ili ublažili nadutost možete koristiti:
– Svježi krastavac
– grožđe
– tikvice
– bjelanjak
– Hladnu kavu
– Čaj od nane
 

No comments:

Post a Comment