Tuesday 31 May 2016

Banana je veoma korisna u ishrani

Banana i njene prednosti



 Banane nisu samo ukusne,one su bogate raznim mineralima i vitaminima. Čak je kora od banane zdrava. Banana ima mnogo dobrih strana i trebala bi se svakodnevno jesti. Evo par zanimljivih činjenica o banani :

1. Nizak nivo šećera u krvi:  U krvotok ubrzano ulaze šećer,fruktoza i glukoza, tako da vam i samo jedna banana može jako brzo povećati nivo šećera u krvi.
2. Dodatak prehrani:  Nivo natrija u banani je izuzetno nisak, a bogate su vitaminima B6 i B12,što ih čini savršenim dodatkom prehrani. TAkođer sadrže kalij i magneziji zajedno sa fruktozom,glukozom,saharozom,...
3. Nikotinska ovisnost:  U banani se nalazi B vitamin koji navodno pomaže kod povlačenja nikotinske ovisnosti.
4. Pomoć pri  dijetama: Prosječna banana ima manje od 100 kalorija,a uz čašu vode može vas poprilično zasititi. Učinak jedne banane na šećer i proteine u krvi traje i do dva sata. To bananu čini savršenom užinom i može veoma lagano da zamijeni kalorične užine.
5. Sportska hrana: Kalij i magneziji čine bananu isvrsnom sportskom hranom za sve one koji pate od grčeva. banana će nakon napornog treniga,trčanja,plivanja ili vožnje biciklom,smanjiti grčeve u mišićima u roku od 15 minuta.

No comments:

Post a Comment