Thursday 5 May 2016

PET BILJAKA ZA DOBAR SAN

Malo je ljudi koji danas mogu da se pohvale da nikada ne pate od nesanice, jer ova pošast 21. vijeka spada u najčešće probleme savremenog čovjeka, koja pogađa sve generacije. Mlađe zbog škole, sredovječne zbog posla i novčanih problema, starije zbog godina...
LAVANDA
Priprema se jednostavno, a djeluje brzo. Dve kašičice cvetova lavande prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Čaj zasladite medom i pijte dvije šolje dnevno, jednu obavezno prije spavanja.
MAJČINA DUŠICA
Čaj se priprema na sledeći način – kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Kad se čaj prohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko ne možete da podnesete gorčinu, zasladite kašičicom meda.
MATIČNJAK
Za ljekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo. Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u jednom litru vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Odvarak dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta, pre spavanja.
JAGORČEVINA
Čaj od korijena jagorčevine važi za izuzetno umirujuće sredstvo koje pomaže i kod nesanice. U decilitar hladne vode sipajte kašičicu sušenog korijena jagorčevine i stavite da provri. Ostavite da stoji deset minuta, a onda procedite. Pijte bar tri šolje čaja dnevno.
HMELJ
U mnogim zemljama jastuci se pune hmeljom jer obezbeđuju dobar san i leče nesanicu, a vi možete da se odlučite i za stari, dobri čaj koji daje podjednako dobre rezultate. Pomešajte po 50 grama hmelja i odoljena, odvojte tri kašike ove mešavine i prelijte ih sa 400 mililitara vrele vode. Ostavite da stoji dva sata, pa procedite. Čaj se pije uveče, pred spavanje.

No comments:

Post a Comment