Thursday 5 May 2016

MRKVA- ŠTA SVE LIJEČI

SASTAV I SVOJSTVA:
Mrkva je sama po sebi ljekovita povrtna biljka. Jako dosta ju koristimo u kulinarstvu, a mnogi su upoznati i sa njezinim ljekovitim svojstvima.
Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece.
Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje, posebice mrkva, najučinkovitije štiti kardiovaskularno zdravlje.
Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni kolesterol, te podiže razinu dobrog HDL kolesterola.
Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno tjera i dječje gliste.
Zbog vrijednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis.
Sok od mrkve odličan je za pospješivanje mokrenja, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta.
U vanjskoj primjeni mrkva zacjeljuje i ublažava čireve, opekotine, ekceme, rane i zagnojenja.

No comments:

Post a Comment