Tuesday 24 May 2016

Cikla kao lijek od leukemije

Ljekovita svojstva cikle




Cikla je povrće koje potječe sa Sredozemlja a koristimo je odavno u svojoj prehrani, kozmetici i za bojanje tkanina. Ovo gomoljasto povrće danas je neizostavna namirnica koju najčešće koristimo kao zimnicu.
Priprema cikle je vrlo lagana, lako je probavljiva a obiluje vlaknima,bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Tamno crvena boja cikle potječe od antocijana, koji regenerira krv.
Cikla sadrži betain, aminokiselinu koja ima antikancerogena svojstva i tradicionalni je lijek za leukemiju. Terapija se sastoji od svakodnevnog uzimanje soka cikle ili sirove ribane cikle. Osim na leukemiju cikla pozitivno djeluje i na druge vrste raka.
Cikla je također dobra i za druge bolesti prouzročene oksidativnim stresom. Vlakna iz cikle smanjuju razinu lošeg kolesterola za 40 posto. Cikla čuva elastičnost arterija i krvnih žila a redovito konzumiranje cikle sprječava proširene vene. Također cikla normalizira krvni tlak.
Cikla sadrži željezo koje je izvanredne kvalitete. Iako ga nema puno kao špinat, ono je izrazito kvalitetno i apsorbira se lagano u krvotok. Željezo iz cikle čisti organizam od otrova i pomaže jačanju krvi. Upravo zbog toga ciklu se preporučuje svima koji imaju nisko željezo i boluju od anemije. Cikla obiluje folnom kiselinom koja sprječava mnoge bolesti novorođenčeta te se zbog toga posebno preporučuje trudnicama.
Ciklu se može jesti sirovu i kuhanu. No kako zbog kuhanja cikla izgubi poprilično mnogo zdravih sastojaka sirova ima mnogo veću vrijednost za ljudski organizam.
Zimnicu od cikle najčešće pripremamo da ciklu kuhamo, no možemo ju pripremiti i tako da ju ukiselimo sirovu. Tako ćemo dobiti zdraviju verziju zimnice i unijeti sve zdrave sastojke od cikle.
Cikla sadrži i vitamine od kojih su najzastupljeniji vitamini B1, B2, B12 i C. Crvene je boje koja potječe od antocijana koji je najvažniji sastojak cikle i služi za regeneraciju krvi.
Konzumiranje cikle preporučuje se i starijima jer pomaže kod demineralizacije kostiju i zubi. Jod iz cikle čini je lijekom za aterosklerozu i uranjeno starenje kože. Za ljekovitost cikle najviše možemo zahvaliti betaninu i betainu, njezinim glavnim sastojcima.
Cikla se može dodati kuhanim jelima, smoothiejima, napraviti ju na salatu, juhu i kao prilog. Zbog svog slatkastog okusa ciklu vole jesti i djeca te im možete pripremati ciklu kao kašicu samu ili u kombinaciji sa mrkvom.

No comments:

Post a Comment