Saturday 14 May 2016

Izbjegavajte bijeli šećer za svoje dobro!!!

Teško nam je da se odreknemo "slatkiša". Neko će se upitati kako ovaj derivat šećerne trske može narušiti ljudsko zdravlje. No, supstanca koju danas znamo pod nazivom šećer ima veoma malo veze sa samom biljkom. Radi se o čistoj saharozi lišenoj korisnog što je postojalo u šećernoj trsci.
To je potpuno umjetna hemijska supstanca koja u našem organizmu proizvodi prazne kalorije, probudi organizam trenutnim energetskim šokom, ali ga ujedno slabi i čini napetim jer cijeli metabolički sklop radi „u prazno“.  

Najveći problem jeste to što se tokom probave šećera, saharoze troše (kradu) naše zalihe vitamina, aminokiselina i minerala, posebno kalcijuma.Dakle, bijeli šećer, osim što ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost, zaista je štetan i direktan ili indirektan izvor brojnih poremecaja u organizmu kao što su kiselost krvi, gubitak kalcija u kostima, karijes, dijabetes, pretilost, akne, čir želuca, kolesterol, problemi s cirkulacijom, živčana napetost, itd. 
Bijeli šećer uzrokuje i ovisnost, sličnog nivoa kao nikotin, alkohol ili kafa. Naš organizam ne treba saharozu ni u najmanjim količinama, a želju za slatkim možemo zadovoljiti na brojne druge načine istražujući nove okuse i njegujući naše zdravlje.

No comments:

Post a Comment