Friday 20 May 2016

Jedite grah i mahune!

Koliko često jedete grah, mahune, slanutak, leću?
Trebali bi vam često biti na jelovniku, jer obiluju proteinima, vitaminima, vlaknima i drugim za čovjeka korisnim sastojcima.
Kad bi se birala skupina namirnica najkorisnija čovjeku, pobjedu bi sasvim sigurno odnijele mahunarke. One, naime, sadrže mnoštvo sastojaka važnih za ljudsku prehranu, i to u čovjeku odgovarajućim količinama i omjerima. U sastavu mahunarki nisu samo ugljikohidrati, proteini i masnoće već i brojni vitamini i minerali te balastne tvari, fitokemikalije i antioksidansi.
Mahunarke obiluju proteinima, imaju ih 20 do 25 posto, što je dvostruko više od količine proteina u žitaricama i mesu, te tri puta više nego u riži. Proteini mahunarki u odnosu na proteine mesa, mlijeka i jaja, ipak imaju važan nedostatak - ne sadrže metionin, jednu od esencijalnih aminokiselina.
No, taj nedostatak mahunarki nije nepopravljiv, jer one se odlično slažu sa žitaricama, ne samo po okusu, nego i po sastavu. Budući da proteini žitarica sadrže metionin, kombinacija mahunarki i žitarica osigurava ljudskom organizmu najbolju mogućnost iskorištavanja aminokiselina i proteina.

No comments:

Post a Comment