Thursday 5 May 2016

JORGOVAN: MIRIS KOJI OPIJA,BILJKA KOJA LIJEČI

Jedan je od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova jorgovan koji u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.
Kao cvijet omiljen je u kršćanstvu u vrijeme Uskrsa. U svojim obredima rabi se u egzorcizmu, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i uporaba jorgovana kao psihofizičke zaštita. itd. Za liječenje se rabi cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena.
Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živca te za liječenje navale krvi u jetru (Congnestio hepatis), što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre (hepatocita), za liječenje probavnih tegoba kao što su proljev – dijareje (adstrigent), za liječenje to jest odstranjivanje glista iz crijeva (vermifug).
Cvjetovi se rabe za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekline (listove kuhamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja rabi za obloge), posjekotine, ogrebotine i različite kožne nečistoće, naročito u njezi lica (cvjetove kuhamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sustava te tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe oči (glaukoma – oblog za oči).
Ulje cvjetova jorgovana poznato je pučko sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca.U aromaterapiji rabi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti i liječenje potištenosti.
ULJE JORGOVANA ZA REUMU:
Suhe cvjetove jorgovana stavite u staklenku, prelijte maslinovim uljem i staklenku dobro zatvorite. Nakon što odstoji na sunčanom mjestu 15 dana, uz povremeno protresanje, ocijedite ulje kroz gazu i premjestite u tamnu staklenku. Ovako pripremljeno ulje čuvajte na tamnom mjestu. Bolna mjesta mažite uljem tri puta na dan, uz to popijte čaj od đumbira i naravno uz biljke bit ćete i veseliji i pokretljiviji.

No comments:

Post a Comment