Thursday 6 October 2016

Soja zdrava za kosti

Sastojak soje pod imenom genistein povoljno djeluje na kosti žena koje imaju povećan rizik od osteoporoze, ustanovili su britanski naučnici, koji su poslije dvije godine istraživanja utvrdili da je kod žena koje su uzimale genistein došlo do značajnog povećanja gustine kostiju.
U istraživanju, u kome je učestvovalo oko 400 žena sa osteopenijom, prvi korak je bio da se ženama izmjeri gustina kostiju, poslije čega je uslijedila jednomjesečna ishrana sa niskim procentom masti. Potom su žene podijeljene u dvije grupe – prva je dobijala tablete koje su sadržale genistein, kalcijum karbonat i vitamin D, a druga je grupa dobijala slične tablete bez genisteina.


Žene su dvije godine uzimale jednu tabletu dnevno, poslije čega je u grupi koja je uzimala genistein utvrđeno značajno povećanje gustine kostiju, dok se u placebo grupi gustina kostiju smanjila. Genistein je po kemijskoj strukturi sličan estrogenu, ženskom hormonu koji štiti kosti, čija se koncentracija smanjuje poslije menopauze. Autori studije napominju da je zbog sličnosti sa estrogenom pri uzimanju genisteina neophodan oprez, posebno kod osoba sa povećanim rizikom od raka dojke.

No comments:

Post a Comment