Monday 3 October 2016

Vranilovka ili Origano

Opis biljke: Vranilovka je dugovječna zeljasta biljka sunčanih i suhih strana. Ima uspravne čvrste drške, visoke oko pola metra, obojene crvenkasto i obrasle dosta krupnim listovima. Cvjeta od jula do oktobra. Cvjetovi su na vrhu stabljika udruženi u kompaktne okruglaste cvasti, prijatnog mirisa i izvanredno lijepog izgleda. Ukusa je oporog i gorkog. Spada u grupu aromatičnih oporih, gorkih neotrovnih droga koje se u nas mnogo cijene. Kemijski sastav i farmakodinamsko dejstvo vranilovke je vrlo blisko i slično majčinoj dušici pa se na isti način može upotrijebiti. Isto tako se bere, suši, čuva i pakuje kao i majčina dušica.

Stanište: Svuda…

Ljekoviti dio biljke: Sijeku se vrhovi grančica u cvijetu, oko 20 cm dugački.



Ljekovito djelovanje: Omiljena je u narodu kao čaj i lijek za jačanje, za liječenje bolesti organa za probavu (osobito proljeva) i disanje, a spolja se upotrebljava protiv raznih zapaljenja kože i sluznica. Etarsko ulje od vranilovke sadrži oko 50% timola, zbog čega ima veoma izražena antibakterijska svojstva. Na taj način se može i objasniti vjekovna upotreba i ogromno povjerenje u ljekovitu moć ove biljke u nekim našim krajevima. Nazivaju je vranilovkom zato što je do otkrića sintetskih boja upotrebljavana za crno bojenje vune.

Supenu kašiku usitnjene droge preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 30 min. Čaj procijediti. Piti tri šolje čaja dnevno prije jela.


No comments:

Post a Comment