Tuesday 27 September 2016

Djelovanje salate na organizam

Uživanje salate može se preporučiti šećernim bolesnicima. Mala kaloričnost salate kao i mala količina bjelančevina i ugljikohidrata djeluje povoljno na acidozu dijabetičara.
Sirova salata siromašna je tvarima iz kojih nastaje mokraćna kiselina te može povoljno utjecati na liječenje gihta kao dopunsko sredstvo.
Salata smiruje i jača živce te djeluje blago uspavljujuće. Umiruje nervozu i lupanje srca, jača imunitet.
Sirova salata smiruje nervozu želuca i grčeve, dok dinstana smanjuje kiselinu želuca te pomaže kod čira na želucu.
Uživanje salate uzrokuje smanjenje stvaranja kiseline u krvi, reducira se postojeće prekomjerno stvaranje kiseline, mokraća reagira slabo kiselo ili alkalično, a rastu alkalične rezerve u krvi. Kod srčanih i bubrežnih bolesti, gdje nerijetko nastupa viša ili manja acidoza, salata utječe povoljno.
Potiče rad bubrega, mokrenje i izlučivanje nepotrebne vode iz organizma.
Svježi listovi salate kao oblozi pomažu kod natečenih zglobova.

Svježi listovi salate stavljaju se kao oblog pri upalama, čirevima, ranama i oteknućima.
Salata smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje omekšavanjem sluzi u bronhima – potrebno ju je uzimati oralno i stavljati obloge na prsa i leđa.
Uzimanje salate može se s uspjehom primijeniti za liječenje kroničnog začepljenja.
U svježim listovima salate ili u svježem soku iz listova nalazi se i djelotvorno sredstvo za zaštitu, odnosno čak i lijek, protiv štetnosti prouzročenim radioaktivnim zračenjem.

Od salate možete raditi i čaj (šaka svježeg lišća na litru vode).


No comments:

Post a Comment