Sunday 25 September 2016

Ishrana protiv bakterija candide

Ovom prilikom vam predstavljamo dijetu koja je dobra kao suborac protiv candide.
Anti candida dijeta ili dijeta protiv kandide ima jedno osnovno pravilo a to je uskratiti gljivicama omiljenu hranu (šećere) sve do njihovog istrebljenja iz organizma.
Treba znati da je ishrana, tijekom borbe protiv ove opake gljivice izuzetno važna. Zasad nema pouzdanih naučnih dokaza da je takav način ishrane u potpunosti moguć, ali svakako ima pouzdanih rezultata u suzbijanju gljivica, bilo da je u pitanju kandida u ustima, kandida u crijevima, kandida na jeziku, kandida na koži ili druga mjesta oboljenja.

Koja bi hrana bila dobra protiv candide?

Na ovo pitanje je odgovor prilično jednostavan – uskratite gljivicama slatko!!! Imajte na umu da se šećeri vrlo dobro kamufliraju i sakrivaju u većini namirnica. Obratiti pažnju na industrijski prerađenu hranu kao što su razni sosovi, umaci, gotova jela a naročito viršle koje sadrže jako puno šećera.

Jelovnik koji pomaže u borbi protiv candide

Dijeta protiv kandide preporučuje sljedeće namirnice:
Od povrća dobro je jesti: brokule, blitvu, patlidžan, tikvice, peršin, prokelj, celer, mahunarke, kupus, bamiju, krastavce, spanak, kelj, rotkvice, karfiol, šparogu, raštiku i druge slične namirnice.
Riba i meso: skoro sva riba, škampi, kozice, jastog, školjke, piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, janjetina, zečetina i dr.
Orašasti plodovi, sjemenke i jezgrasto voće: sjemenke suncokreta, lješnjaci, bademi, sjemenke bundeve, sezam, indijski orah, orasi, pekan orasi, brazilski orasi…
Mlijeko i mliječni proizvodi: kiselo mlijeko, puter, tvrdi sirevi samo ako su dobro zagrijani, jogurt samo nekoliko žlica dnevno.
Od tekućina dobre su: voda, blagi biljni čajevi, kava bez kofeina i limunada bez šećera.
Ulja: maslinovo ulje, laneno i suncokretovo ulje.
Žitarice sa cijelim zrnom: U manjim količinama ječam, riža, ovas, proso, heljda, raž i smeđa riža.

Ostalo – U vrlo malim i umjerenim količinama: pečeni krumpir, malomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od riže i sl..

Kao što vidite ova dijeta nije toliko stroga, čak što više namirnice su jako raznolike pa su moguće kombinacije za ukusna jela mnogobrojne.



No comments:

Post a Comment