Monday 26 September 2016

Drevni recepti: Ljekovita moć vinove loze i grožđa

Vinova loza koristi se protiv kamena u bubregu, za probavu i čišćenje krvi, a grožđe pomaže kod mršavljenja, protiv astme, žučnih kamenaca, gastritisa…

Grožđe

Vinova loza je podrijetlom iz Sredozemlja, a uzgajala se još u antičko doba zbog ljekovitog djelovanja nefermentiranog grožđanog soka. Vinova loza od davnina se koristi protiv kamena u bubregu, za bolju probavu, čišćenje i jačanje krvi, reguliranje menstruacije, protiv peruti, psorijaze, upale desni… Grožđe sadrži obilje flavonoida zaslužnih za niz povoljnih utjecaja na zdravlje, posebice za očuvanje zdravlja srca, a i odličan je izvor vitamina C.
– Ljekoviti recepti s grožđem protiv oboljenja prostate Poslije svakog obroka, tijekom deset dana, jedite pola kilograma crnoga grožđa, a poslije toga popijte čaj spremljen od žlice usitnjenog lišća vinove loze (svježeg ili suhog, koje se prelije sa 700 g kipuće vode, ostavi da stoji 1-2 sata, procijedi i pije) po 200 g prije jela triput na dan.
– Protiv kamena u bubregu Koristite sok dobiven iz zasječene vinove loze. Sok se dobiva tako što se loza ili dio loze zasječe nožem, a na dno se stavi cjevčica preko koje sok otiče u postavljenu bočicu. Uzimajte od tri do četiri žlice soka na dan.
– Protiv jakog krvarenja, kod menstruacije i hemoroida 100 g osušenog lišća vinove loze prelijte s pola litre 55-postotne rakije prepečenice, držite osam dana uz češće miješanje, a zatim pijte pet puta na dan po žlicu prije jela.

– Za čišćenje i jačanje krvi Lagano propržite mješavinu jednakih dijelova sjemenki grožđa, proklijalog ječma, šparoge i korijena vodopije, pa od toga skuhajte “kavu” i pijte po gutljaj tijekom dana.
– Protiv astme Dvaput na tjedan jedite grožđe cijeli dan, a jednom na tjedan ne jedite ništa.
– Za brži oporavak poslije operacije Jedite svježe grožđe triput na dan: ujutro natašte, sat prije ručka i sat prije večere. Dnevno treba pojesti 1,5 kg grožđa, ali može i više. Prednost treba dati crnom grožđu jer je ljekovitije od bijelog. Grožđe se može jesti i s malo pšeničnog kruha. Terapija za oporavak traje tri tjedna.
– Protiv žučnog kamenca Pola litre vina kuhajte s 1/8 maslinova ulja pet minuta. Ovako pripremljen lijek pijte svako jutro natašte, pet dana uzastopno, po šalicu. Čim popijete, lezite na lijevu stranu i ostanite tako pola sata, a zatim se okrenite i ležite isto toliko na desnoj strani.
– Protiv gihta Pijte čaj spremljen od vitice vinove loze.
– Potaknite skidanje kilograma Tijekom sezone grožđa, najmanje od 20 do 25 dana, jedite po pola kilograma bijelog grožđa sat vremena prije svakog obroka, koji treba biti laganiji.
– Protiv bradavica U 1/8 bijelog vina i 1/8 vinskog octa 10 minuta kuhajte 10 g kore bijele vrbe ili žlicu pepela bijele vrbe. U dobivenom talogu navlažite komad gaze ili vate, stavite na bradavicu i povežite. Ponovite više puta – sve dok bradavica ne nestane.
– Za ubrzanje krvotoka, smanjenje grčeva i u slučaju kašnjenja menstruacije Uzmite 400 g lišća vinove loze, stavite u platnenu vrećicu i dobro zavežite, ubacite u odgovarajuću posudu i prelijte s 1,2 litre vode, pa kuhajte dok voda ne zakipi i još 15 minuta nakon toga, a zatim izlijte tekućinu u posudu za pranje, rashladite do podnošljive temperature i perite noge svaki dan po 20 minuta. Može se koristiti još jednom ako se opet zagrije.
– Protiv prehlade i groznice Skuhajte 200 ml crnog vina sa žličicom mljevenog papra i popijte prije spavanja. Po želji možete zasladiti medom.
– Protiv gastritisa Sat vremena prije doručka, ručka i večere pojedite po 300 g zrelog crnoga grožđa s komadom jučerašnjeg kruha. Terapija traje 10 dana.

Lijek za imunitet i prehladu

U kineskoj narodnoj medicini cimet slovi kao lijek za prehladu i gripu te se koristi u kombinaciji s čajem i svježim đumbirom. Također, pomaže i kod problema s probavom te živcima. Koristite li ovaj napitak, rezultate ćete osjetiti vrlo brzo. Prije počinka u 200 ml prokuhane vode stavite dvije žličice cimeta i veliku žlicu meda te naribanu žličicu svježeg đumbira. Zatim dodajte tri žlice soka od limuna i poklopite šalicu. Nakon pola sata popijte pola šalice, a pola ujutro na prazan želudac

No comments:

Post a Comment