Wednesday 7 September 2016

Kako sačuvati kosti?

Ljudski organizam ne proizvodi kalcijum i moramo ga svakodnevno unositi kroz ishranu, ili uzimati u pilulama, jer je važan za regulisanje otkucaja srca, provođenje impulsa kroz nervna vlakna, oslobađanje hormona, koagulisanje krvi kada se povrijedimo, kao i za još mnogo šta.
Zahvaljujući odgovarajućem unošenju kalcijuma, takođe se mogu u velikom obimu olakšaju bolesti kostiju, kao što je osteoporoza, koja se obično javlja u starijim godinama. Da bismo preduprijedili sve to, treba da jedemo hranu bogatu kalcijumom, kao što su svi mliječni proizvodi, zatim sardine, bademi, lososi i razna zelena povrća, savjetuju stručnjaci. Prema najnovijim američkim istraživanjima, kako je prenio “Glas Amerike”, kalcijum može pomoći i u gubljenju težine ili zadržavanju na željenim kilogramima. Za to je najbolji kalcijum u mliječnim proizvodima, pokazala su urađena istraživanja.


Izgleda da su mlijeko i mliječni proizvodi veoma važni u mršavljenju, a zna se da su ti proizvodi, osim kalcijumom, bogati i bjelančevinama, vitaminom A i B, riboflavinom, fosforom, kalijumom i magnezijumom, što sve koristi ljudskom rganizmu. Prema stručnjacima za ishranu, u čaši nemasnog ili kiselog mlijeka ima 127 kalorija i 451 gram kalcijuma, a mala kriška starog parmezana donosi 111 kalorija i 336 grama kalcijuma.


No comments:

Post a Comment