Thursday 15 September 2016

Probava kaže koliko ste zdravi

Nije dobro sjediti na dvije stolice, ali ako imate dvije stolice (veliku nuždu) znak je dobre probave. A ako poslije jela želite pomoći svom želucu i crijevima da bolje vare, trebali biste poći u šetnju.

Iako se razlikuju od čovjeka do čovjeka, izgled i učestalost stolice mogu otkriti šta se zapravo odvija u tijelu -tvrdi popularni američki televizijski liječnik dr. Mehmet Oz.

On kaže da bi idealno bilo imati dvije stolice dnevno te da prehrana, tjelesna aktivnost, unos tekućine, životni ritam, stres i korištenje lijekova utječu na to koliko često obavljate veliku nuždu.
U simptome na koje treba obratiti pažnju on ubraja naizmjenična razdoblja zatvora i opstipacije, prisustvo sluzi ili krvi te katr-anastu stolicu. Oni upućuju na bolesti pa obavezno treba potražiti pomoć liječnika.

Mladi imaju problema s probavom zbog dijeta

S druge strane, problemi nadutosti, tvrde ili tanko kali-brirane stolice te one u komadićima nisu bole-st, nego funkcionalne smetnje koje predstavljaju „boljku sadašnjice“.
Dijareja označava pojačanu peristaltiku crijeva te se
može pojaviti kao posljedica stresa. Kad stres nestane, simptomi se smire, no ako potraju, poželjno je obaviti pretrage.
Uzroci proljevaste stolice mogu biti višestruki – one mogu biti posljedica infekcija, funkcionalnih smetnji, para-zitnih, upalnih ili tumorskih bolesti.
Oko devedeset posto ljudi koji dolaze na liječenje ima teškoće sa stolicom koja se na neki način promijenila u odnosu na prije.

Prva pomoć za neurednu stolicu

Također, sve je češće riječ o mlađoj populaciji – pretežno djevojkama u pubertetu koje po sedam do deset dana ne mogu regulirati probavu, što je posljedica štetnih dijeta i opterećenosti Izgledom. Opstipacija je posljedica nedovoljnog unosa tekućine i neškrobnih biljnih vlakana (integralni kruh, voće, povrće, mahunarke). Za zdravlje crijeva važno je izbjegavati prženu hranu i suhomesnate proizvode. Također, treba ograničiti unos kravljeg mlijeka, a pojačati unos žitarica poput zobi, kukuruza, ječma i lana, povrća poput kupusa, bundeve, tikve i špinata te od voća suhih šljiva.
Kod proljeva je važno nadoknaditi tekućinu i elektrolite. Simptome će ublažiti čaj od kamilice, matičnjaka, metvice Ili kadulje, ali i đumbir koji umiruje crijeva, ublažava grčeve, bolove i vodenastu stolicu.

Zdrava crijeva, jači imunitet

Kod akutnog proljeva treba barem 24 sata piti samo čajeve. Ne smije se dugo gladovati jer crijevna sluznica podliježe atrofiji. Zatim se uvode riža, griz, štapići, dvopek, ribane jabuke, kuhana piletina ili puretina. Mlijeko treba izbjegavati, a vlakna unijeti na jelovnik tek nakon poboljšanja stanja. Čišćenje debelog crijeva najbolji je početak detoksikacije organizma. Idealan je izbor kura sa sjemenkama lana. Ona je korisna i protiv zatvora, celulita te pretilosti.
Svakodnevnim unošenjem probiotika, ali i prebiotika te fermentiranim mliječnim proizvodima uravnotežuje se crijevna mikroflora važna za imunitet s obzirom na to da je čak 60 procenata ćelija imunološkog sistema smješteno u crijevima.
Probiotici smanjuju nadutost i olakšavaju ostale probavne tegobe. Magnezij je nužan za zdravlje crijeva jer smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva, a njime su bogati zeleno lisnato povrće (špinat), meso (riba, piletina, puretina), žitarice, orašasti plodovi i mlijeko.

Šetnja – najbolja pomoć varenju

Čaša vina uz jelo može da bude dobra -ali samo da izazove ili podstakne poseban ukus jela. Sa medicinske tačke gledišta, međutim, nema neke prednosti za varenje.
Ako poslije jela zaista želite pomoći svom želucu i crijevima, trebali biste poći u šetnju. Naime, na osnovu jednog istraživanja došlo se do zaključka da je ležerna šetnja poslije večere najbolji način da se što brže isprazni stomak. Pokreti trbušnog zida tokom šetnje vjerovatno imaju direktan utjecaj na ćelije koje su zadužene za pumpanje želuca.

7 Namirnica za pravilnu probavu
1. Salate: Hrana bogata vlaknima poput zelene salate jedan je od najvećih prijatelja dobre probave. Prije spavanja pojedite zdjelu zelene salate.
2. Veće: Jabuke, pečene, kuhane ili svježe poboljšat će probavu. Korisne su i borovnice, jagode, ananas, sušene šljive i marelice. Jedna od najboljih namirnica za čišćenje je i limun. Popijte kašičicu limunovog soka natašte.
3. Zeleni čaj: On podstiče probavu, a zbog određene količine kofeina koju sadrži potiče metabolizam na brži rad.
4. Cjelovite žitarice: Žitarice poput heljde, smeđe riže te sjemenja koje nije zasoljeno potaknut će rad probave.
5. Začini: Biber, kim, cimet, đumbir su jače namirnice intenzivna okusa te potiču organizam na čišćenje.
6. Povrće: Luk, bijeli luk, mrkva, patlidžan i špinat bi trebali naći mjesto u vašoj zdravoj prehrani.
7. Jogurt: Sadrži L.acidophilus – bakteriju koja probavni sistem dovodi u red. Jedan jogurt dnevno i učinit ćete uslugu vlastitoj probavi.


BRISTOLSKA SKALA ZA ANALIZU SLOLICE

Osluškivanju tijela, tvrdi dr. Oz, pomaže brlstolska ljestvica stolice -medicinsko pomagalo u kojem su britanski liječnici kategorizirali sedam vrsta stolice.

Tip 1 – Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo stajala u debelom crijevu. Treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.
Tip 2 – Voluminozna, no grudičasta stolica najčešće upućuje na opsti-paciju i dehidraciju. Važno je uravnotežiti prehranu biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine (najbolje obične vode).
Tip 3 – Volumlnozne stolice s pukotinama po površini smatraju se normalnima i zdravima. Povećani unos tekućine omekšat će stolicu i ukloniti nabore. (Idealna je stolica srednje konzistencije – nije ni pretvrda ni premekana).
Tip 4 – Meku, tanko kalibriranu stolicu britanski liječnici također smatraju zdravom. Tvrde da bi u idealnom slučaju svaki dan trebalo imati jednu-dvije stolice srednje konzistencije.


Tip 5 – lako može upućivati na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, stolica u mekim komadićima smatra se već blagom dijarejom te može biti i znak bo-lesti crijeva, ističu britanski stručnjaci.
Tip 6 – Pahuljasta stolica neravnih rubova nagovještava dijareju, tj. proljev te često upućuje na nužnost promjene životnih navika.
Tip 7 – Vodenasta stolica provela je najmanje vremena u crijevima, odnosno prebrzo je prošla kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva.

No comments:

Post a Comment